Publisert 4. februar 2000

Gassproduksjonen måtte nødstenges og en stor del av mannskapet ble evakuert etter at strømmen gikk på Heimdal-plattformen torsdag ettermiddag. – Svært alvorlig, sier talsmann for operatør StatoilHydro.

Strømmen forsvant ved firetiden torsdag ettermiddag. Det var da 116 personer ombord på plattformen. 65 av disse var sent torsdag kveld evakuert til andre plattformer i området.

Pressekontakt Geir Gjervan i StatoilHydro beskriver situasjonen som dramatisk.

– Vi må ha strøm for at sikkerhetssystemene skal fungere. Da alarmen gikk var plattformen uten strøm en stund før de fikk i gang nødstrømsgeneratoren, sier Gjervan til Petro.no.

HEIMDAL: Evakuert torsdag ettermiddag.
(foto:STATOILHYDRO)

Uten varsling
Plattformens kontrollrom ble satt ut av funksjon. Det samme ble kritiske sikkerhetssystem ombord, både brannvarslingssystemer og systemer for gassdeteksjon.

– Det er ikke hverdagskost at en plattform mister strømforsyningen. Det er en svært alvorlig situasjon, sier Gjervan til Petro.no

StatoilHydro vet ennå ikke hva som har gjort at kraftforsyningen sviktet. I følge Gjervan jobbes det nå på spreng med å finne svar på dette. – Vi håper å finne svar på det i løpet av de neste dagene, sier han. Torsdag kveld gikk Heimdal fortsatt på nødstrømsaggregat. Gassproduksjonen på feltet er nå nedstengt.

Rammer andre felt
Heimdal ligger i nordlig del av Nordsjøen og er et viktig knutepunkt for flere andre felt, Hendelsen får dermed konsekvenser også for felt som Huldra og Vale. Også Oseberg feltsenter blir rammet. Det samme gjør Grane-feltet, som får gass til trykkstøtte fra Heimdal. Drøyt 50 personer er igjen ombord på Heimdal nå. De 65 som er evakuert er fraktet med helikopter over til naboplattformene Grane, Jotun, Ringhorne og boreriggen Deepsea Delta.

Ptil slo alarm
Petroleumstilsynet fikk beskjed om hendelsen klokka 16.15 og bemannet da beredskapssentralen.

– Ettersom operatøren fikk kontroll over sentrale risikofaktorer og nedbemannet innretningen utover kvelden, ble Ptils beredskapssentral demobilisert kl. 20.15, opplyser tilsynet.

StatoilHydros egen beredskapsorganisasjon var også i ferd med å demobilisere da Petro.no snakket med selskapet torsdag kveld.

Denne artikkelen er hentet fra vår partner Petro.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger