Publisert 15. november 2006

Statoil utvider sin bonusordning. Konsernsjef Helge Lund kan i beste fall plusse på 7,3 millioner kroner på sin grunnlønn. Flere andre i toppledelsen kan også se fram til fete bonuser. – Toppledelsen unntas fra den kollektive forstand, sier ansattrepresentant i Statoil-styret, Lill-Heidi Bakkerud til Petro.no.

Av: Torstein Schjølberg

– Kravene til uttelling vil være meget strenge og baseres på en kombinasjon av finansielle, operasjonelle og personlige mål, heter det i en omfattende melding Statoil sendte ut onsdag ettermiddag.

Ordningene som toppsjef Helge Lund har sikret seg betyr at han i beste fall kan hente ut en bonus på 7,3 millioner kroner i tillegg til grunnlønnen på 4,7 millioner.

For ledere og personell i nøkkelposisjoner for øvrig utvides potensialet for årsbonus fra dagens maksimale 20 prosent til mellom 15 prosent og 40 prosent.

-Avgjørende for vår fremtid

Jannik Lindbæk
Foto: Statoil

– Statoil opplever i likhet med mange andre selskaper omgivelser i stadig forandring. En del av denne endringen er økt konkurranse om ledere og nøkkelpersoner på forskjellige nivåer, sier stryreleder Jannik Lindbæk.

Styret i Statoil forøvrig består av Kaci Kullmann Five (Nestleder), Knut Åm, Finn Hvistendahl, Grace Reksten Skaugen, Ingrid Wiik og Marit Arnstad.

Ansattes representanter er Lill-Heidi Bakkerud (Industri Energi), Morten Svaan (Tekna) og Claus Clausen (NITO).

– Helt galt
De nye ordningene er besluttet uten støtte fra de ansattes representanter i styret. Også Marit Arnstad gikk imot odrningen ifølge Dagens Næringsliv.

– Vi synes det er helt galt at ledelsen skal ha ordninger som øker forskjellene i så kraftig grad, sier styrerepresentant Lill-Heidi Bakkerud (bilde) til Petro.no.

– Det forventes av alle oss andre at vi må ta ansvar for norsk økonomi ved å vise moderasjon i lønnsoppgjørene. Hvor skal vi hente denne motivasjonen fra når toppledelsen unntas fra den kollektive forstand? spør Bakkerud.

295 millioner
Den del av bonusordningen som gjelder alle ansatte økes fra inntil 5 prosent av grunnlønn, til 7,5 prosent. Størrelsen er resultatavhengig.

I følge Statoil er kostnadene med ordningen rundt 295 millioner kroner årlig ved maksimal uttelling på alle områder. Av dette er om lag 235 millioner knyttet til de endringene som gjelder alle selskapets ansatte.

Reiten fikk 1,5 millioner

Foto: Hydro

Hydros konsernsjef Eivind Reiten har ifølge NTB en grunnlønn 4,6 millioner kroner etter at denne ble økt 3,4 prosent tidligere i år.

Hydro-sjefen fikk i år i tillegg utbetalt en bonus på 1,5 millioner kroner for resultater oppnådd i 2005.

Hydro-toppledernes lønninger er basert på et system bestående av grunnlønn, prestasjonsbasert bonus og aksjeopsjoner. Styret i Hydro har tildelt Reiten 75.000 aksjeopsjoner og hver av de øvrige medlemmene i konsernledelsen 50.000 opsjoner.

Det er et vilkår at ledere som utløser opsjoner forpliktes til langsiktig eierskap av aksjer i selskapet.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger