Publisert 30. mars 2007

Arbeidsgivere som samler opp og leser sine ansattes e-post risikerer ikke å bli straffet, fastslår Riksadvokaten.

NTB

Riksadvokat Tor-Aksel Busch og førstestatsadvokat Morten Holmboe mener at den tidligere ledelsen i Redningsselskapet ikke risikerte straff for å ha samlet inn og lest 35.000 e-brev. Busch og Holmboe har gransket om det forelå varslingsplikt i forbindelse med e-postgjennomgangen og fastslår at dagens lovgiving ikke er laget for å håndtere arbeidsgivers innsyn i ansattes e-post.

– Slik de aktuelle paragrafene er utformet foretok ikke ledelsen i Redningsselskapet noen innsamling av e-post våren 2005, selv om de hentet inn et stort antall backupkopier fra selskapets servere. Så lenge spesielt e-brevene mellom ansatte allerede befant seg i selskapets e-postsystem, kan handlingen karakteriseres som en sammenstilling, og dermed uteblir straffansvaret, sier Holmboe til Aftenposten.

Datatilsynet mente det var uforståelig at statsadvokaten henla politianmeldelsen mot Redningsselskapet og tidligere generalsekretær Monica Kristensen Solås for snoking i de ansattes e-post, og klaget henleggelsen inn for Riksadvokaten. Nå opprettholder imidlertid Riksadvokaten henleggelsen, noe Datatilsynet tar til etterretning.
– Det positive i denne saken er at de nye reglene som Fornyings- og administrasjonsdepartementet har foreslått, vil rydde opp i svakhetene ved lovverket som vi oppfatter riksadvokaten har påpekt, sier Leif T. Aanensen i Datatilsynet til avisen.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger