Publisert 3. februar 2007

Et hemmelig notat fra Finansdepartementet skal ha vært årsaken til at miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) ikke fikk full støtte fra finansminister Kristin Halvorsen i Stortingets spørretime onsdag.

NTB

Notatet viser at norsk industri vil få en regning på hele 6 milliarder kroner årlig om Norge forplikter seg til å redusere CO2-utslipp med 20 prosent innen 2020, skriver Dagbladet.

Ifølge avisen var det hemmelige notatet årsaken til at Halvorsen i Stortinget onsdag gjorde det klart at Bjørnøys krav om 20 prosents klimakutt ikke er regjeringens politikk.

Finansminister og SV-leder Kristin Halvorsen har etter opptredenen i Stortinget flagget sin støtte til Bjørnøys krav, men samtidig understreket at støtten kun gjelder som SVs utgangspunkt for de videre forhandlingene i regjeringen.

Fikk smekk av sine egne
Kristin Halvorsen fikk kritikk av sine egne da partiets landsstyre fredag diskuterte klimapolitikken bak lukkede dører.

En anonym kilde i partiet sier til Dagsavisen at Halvorsen fikk ris, men «ikke så mye juling som først antatt» for sin opptreden i Stortingets spørretime onsdag. Mange i partiet mener hun ikke ga miljøvernminister Helen Bjørnøy den nødvendige støtte etter partifellens famøse krav om minst 20 prosents klimakutt i Norge innen 2020.

I løpet av helgen vil SVs landsstyre vedta en uttalelse om klimapolitikken, som er ventet å gi Bjørnøy ryggdekning.
– Den vil vise at landsstyret stiller seg helt og fullt bak en offensiv og ambisiøs miljøvernminister, sier Kristin Halvorsen til Dagsavisen.

SV avholder landsstyremøte på Håndverkeren i Oslo lørdag og søndag.

Vil ikke tallfeste
Næringslivets Hovedorganisasjon mener det er for tidlig for Norge å tallfeste mål for klimakutt. NHO stiller seg dermed bak statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

– Vi føler ikke at grunnlaget for en prosentregning nå er til stede. Det er ikke gjort noen evalueringer av hva man kan gjøre i Norge, slik man har gjort i EU. Vi føler at et slikt arbeid må gjøres først, før vi kan ta stilling til et konkret prosenttall, sier seniorrådgiver Geir Høiby i NHO til NRK.

Høiby mener norsk næringsliv allerede har gjort mye for å begrense utslipp av klimagasser, og frykter nedleggelse av mange bedrifter dersom det blir store klimakutt i Norge.

LO-forbund tror klimamål kan true arbeidsplasser

Bjørnøys klimaløfte var klarert med regjeringen

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger