Publisert 4. februar 2000

Med stipend fra IKM skal Christer Eiken ta dobbel norsk-russisk mastergrad i teknologi for oljefeltutvikling.

UiS-studentene Christer Eiken og Joachim Sannes er de første to i landet som får muligheten til å ta mastergraden «Offshore Field Development Technology» ved Gubkin Russian State University of Oil and Gas i Moskva, melder Universitetet i Stavanger (UiS).

De blir også de første med en dobbel mastergrad fra UiS. Etter endte studier vil de ha russisk mastergrad i tillegg til den norske i Marin- og undervannsteknologi.

Prosjektet er en del av det nye norsk-russiske samarbeidet i nordområdene.

– Såvidt jeg vet blir vi de to eneste i Norge med denne kompetansen. Det er et nokså ambisiøst program vi skal følge, sier Eiken.

Drar neste uke
23-åringen fra Eiken i Vest-Agder drar til Moskva neste uke. Der skal han følge ett semester ved Gubkin Russian State University of Oil and Gas.

Professor i marinteknologi, Ove Tobias Gudmestad er en av dem som har stått på for å få til det norsk-russiske samarbeidet.

– Etter endt utdanning vil studentene ha mulighet til å delta i både norske og russiske prosjekter. I den tidlige gråsonen kan det bli store fellesprosjekter som de kan delta i. Gubkin University har lagt til rette for at undervisningen går på engelsk, noe de vanligvis ikke gjør, sier han.

Det første semesteret av den doble masteren tilbringer studentene ved hjemmeuniversitetet. Andre semester er de i Moskva og tredje i Stavanger. Fjerde semester skriver studentene masteroppgave i den byen det passer best med hensyn til tema for oppgaven.

Døråpner
Det kreves ofte utdannelse fra en russisk institusjon for å kunne jobbe med prosjekter i Russland på grunn av nye regler i landets utdanningssystem.

– Dette kan være en veldig god døråpner. Jeg følger jo med, og ser at det er mer og mer aktuelt at det blir et samarbeid mellom Norge og Russland i nord, sier Eiken.

Elisabeth Faret, som har vært pådriver på UiS for å få til stipendordninger for studentene, håper at erfaringen som de to studentene får skal smitte over på andre studenter.

Fått stipend
– Store deler av vår oljefremtid ligger i nord, og den fremtiden krever tett samarbeid med våre naboer i nord, Russland. Jeg håper også at olje- og gassnæringen vil være med på å gi flere studenter muligheter gjennom en slik stipendordning som Kværner og IKM nå har sagt ja til, sier hun.

IKM Gruppen AS bidrar med 50.000 kroner i stipend til Christer Eiken, mens Joachim Sannes har fått et tilsvarende stipend på 50.000 kroner fra Kværner.

– Det er en spennende dobbel master og et godt tiltak, som vi håper vi kan få nytte av senere. Hvis det blir utbygging i nord kan denne kompetansen være veldig nyttig, sier konsernsjef i IKM, Ståle Kyllingstad.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger