Publisert 4. februar 2000

Hissig magesjau, gassmåler i fritt fall, total blackout, og båter på kollisjonskurs med installasjonene. Oljeselskapene har meldt om flere uønskede hendelser den siste uken.

HELL I UHELL: En gassmåler løsnet og falt 24 meter ned i rød sone under klatring i leider i boretårnet
på Brage-plattformen. (Arkivfoto: HENRIK ARNESTAD SALTHE)

Gassmåler i fritt fall
Statoil har meldt fra til Ptil om en faresituasjon på Brage-plattformen 30.juni. Det var under klatring i leider i boretårnet at en personlig gassmåler løsnet. Gassmåleren falt ned om lag 24 meter via fingerbord og videre på struktur flere steder, før måleren landet innenfor rød sone. Området var også avsperret på grunn av arbeid med cut and slip, men fire personer oppholdt seg innenfor sperringen/rød sone i sammenheng med arbeid cirka 8-10 meter fra der gassmåleren landet.
Gassmåleren og display ble splittet og skadet. At den var så pass lite skadet og delene ikke mer spredt vurderer Statoil som at energien var begrenset idet den traff boredekket. Melder anser at det under ubetydelig endrete omstendigheter kunne ha oppstått personskade, i og med at det var tilfeldig hvor måleren landet, og hvor personellet oppholdt seg til enhver tid.

Gikk i svart
ConocoPhillips har meldt fra til Ptil om at de 29.juni opplevde totalt blackout på Embla-plattformen på Ekofisk-feltet. Embla 2/7D er en ubemannet og fjernstyrt brønnhodeplattform.
Reisemannskapet kom til Embla som normalt ved morgenshuttle og hadde i løpet av dagen gjennomført rutinemessig vedlikeholdsarbeid. Uten forvarsel fikk man klokken 15.44 blackout på hele plattformen, og Ekofisk tårn og kontrollrommet på Eldfisk ble varslet via mobiltelefon og VHF, skriver operatøren i sin rapportering.
årsaken til strømsvikten var en defekt Power Supply og sikring til ESD-noden. De defekte komponentene ble skiftet ut, og plattformen startet opp med normal strømforsyning klokken 19.15. Den ene brønnen ble startet klokken 21.35 og den andre kom i gang ved midnatt.
ConocoPhillips har vurdert estimert tap til 900 oljeekvivalenter.

Magesjau på Ula
På BPs Ula-felt herjet magesjauen forrige mandag. Sykepleieren på plattformen fikk beskjed om morgenen at flere personer på plattformen hadde fått akutt diaré og oppkast. I løpet av formiddagen økte antall sykdomstilfeller fra 9 til 15, noe som gjorde det vanskelige både å behandle og isolere de syke.
I samråd med lege ble det bestemt å sende samtlige pasienter til land, både for å redusere faren for smitte, og for å avlaste sykepleieren og sykestuen. På grunn av tåke denne dagen var det imidlertid vanskelig å få helikopter til plattformen, men rundt klokken 14.30 ble samtlige syke fraktet fra Ula til Sola. Her ventet en medisinsk gruppe bestående av blant annet to leger, og alle ble undersøkt. Pasientene ble også tilbudt innlosjering på hotell i nærheten, selv om de fleste følte seg bedre allerede.

Mulig smittebærende mat på Ula ble kastet, og alle lugarer som de syke hadde oppholdt seg i ble desinfisert. Tirsdag morgen var ingen flere ansatte blitt syke, og arbeidet med å finne smittekilden fortsatte.

Fiskebåt og seilbåt på kollisjonskurs
27.juni meldte tårnet på Ekofisk fra om at en fiskebåt var på kollisjonskurs mot Tambar-plattformen på Ula. Tambar er en ubemannet brønnhodeplattform som fjernstyres fra Ula. Siden det ikke lyktes å få radiokontakt med fiskebåten, ble stand-by-fartøyet og et helikopter sendt ut mot båten. Da de omsider ble opprettet radiokontakt, var den estimerte tiden frem til kollisjon 40 minutter. Det var ingen person på Tambar-plattformen da dette skjedde.

Morgenen 30.juni opplevde mannskap på BPs Ula-plattform at en seilbåt var på kollisjonskurs med Ula-plattformen. Seilbåten responderte ikke på oppkallinger via radio, og både Mob-båten og Stril Odin ble derfor sendt ut i dens retning. På samme tid endret seilbåten kurs, slik at den ville passere Ula på plattformens nordlige side. Mob-båten fikk også radiokontakt med seilbåten, og kriseoperasjonen ble avblåst.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger