Herfra styrer de brønnintervensjon på subseafelt i Ghana
Glenn Stangeland
23. mars 2020
Foto: Glenn Stangeland
Herfra styrer de brønnintervensjon på subseafelt i Ghana
Glenn Stangeland
23. mars 2020

Mer Jæren enn dette går det knapt an å få det.

Utenfor vinduet i kontainer-kontoret går møkkasprederen for fullt og sender signaler om at våronna er i gang.

Inne sitter Envirex-gjengen og fjernstyrer subseautstyret som brukes til brønnintervensjon på Offshore Cape Three Points-feltet i Ghana.

Landbruk og høyteknologi side om side.

– Jærbuen er en pragmatiker. Han finner løsninger og graver seg ikke ned i problemer, sier Thomas Aunvik og ler.

Korona-konsekvenser

Historien er som følger: Envirex hadde fått i oppdrag å levere en såkalt RWOCS-løsning (ROV Workover Control System). Utstyret var sendt og personellet skulle følge etter. Så kom koronaviruset og påfølgende restriksjoner.

– Hvis vi skulle sendt ned folk, ville de fått 14 dager i karantene i Ghana, 30 dager offshore og så 14 dager karantene hjemme i Norge igjen, sier Bjørn Tore Lien.

Enkelt forklart skal utstyret brukes til å åpne og stenge ventiler på subseafeltet i forbindelse med brønnvedlikehold. Og uten utstyret fra Envirex, ville operasjonen bli utsatt.

Dermed var gode råd dyre.

Fordel fjernstyring

Løsningen fant de i søsterselskapet Icsys. Han heter Vidar Haus og er over middels interessert i fjernstyring.

– Alt utstyret vårt er satt opp med kamera og nødvendige sendere og mottakere. I prinsippet er det ingen forskjell på å styre dette fra skipet i Ghana og på Klepp. Nå er det plutselig personell som er flaskehalsen, og da blir alle fordelene ved fjernstyring mye tydeligere. Tidligere har vi gjort mye fjernsupport, men nå skal vi kjøre hele operasjonen herfra, sier Haus.

– Kriser presser frem nye løsninger. Denne gangen kan det bli fjernstyring som får sitt virkelige gjennombrudd, og da passer det bra at vi gjennom de siste årene har hatt stor fokus på teknologi som muliggjør dette, sier Aunvik.

Har tjent penger fra første dag

De unge gründerne har skapt et aldri så lite industrieventyr fra sin base midt i matfatet på Jæren.

Envirex skreddersyr mekaniske og hydrauliske systemer til oljeindustrien, mens iCsys leverer elektroniske kontrollsystemer. I tillegg driver søsterselskapet Envirent utleie av utstyret de andre har utviklet og bygget.

Alle tre selskapene har levert overskudd hvert år siden oppstarten. 

Gjengen har funnet sine nisjer, bygget opp en egen engineering- og produksjonsavdeling og levert egenutviklede produkter til de store olje- og riggselskapene. På kundelisten står blant andre Baker Hughes, Aker BP, Equinor, Shell, DeepOcean og IKM Subsea.

Og alt er gjort uten store investorer i ryggen og med en oppsiktsvekkende lav gjennomsnittsalder i staben.

– Det er alltid et marked for løsninger som sparer kundene for tid og penger. Dermed er vi optimister, også i dagens marked.