16 tiltak som skal styrke oljevernberedskapen

Et utvalg har levert tilrådinger om hvordan man skal styrke oljevernberedskapen. (Illustrasjon: Shutterstock)
Publisert 6. februar 2015

Regjeringen oppnevnte våren 2014 et utvalg for å vurdere hvordan teknologi, produktutvikling, industribygging og kompetanse innen norsk oljevernberedskap kunne styrkes. I dag overleverer utvalget tilrådingene til Samferdselsministeren, melder utvalgsmedlem NHO.

”Norge er langt fremme innen oljevern, og forskningsaktiviteten og produktutviklingen blir lagt merke til internasjonalt. Markedet for produkter og tjenester er imidlertid krevende, og styres i stor grad av myndighetskrav og plutselige behov som følge av akutt oljeforurensning som etter skipshavari. Dette gjør næringen sårbar, og det er nødvendig med tiltak for å sikre investeringer i forskning og innovasjon for bedre produkter og tjenester mot akutt oljeforurensning,” melder NHO.

Lite nytt
”Utvalget anbefaler blant annet at leverandørindustrien for oljevernutstyr og -tjenester bør styrkes gjennom et eget leverandørutviklingsprogram, og at utvikling av ny teknologi bør stimuleres ved å stille funksjonskrav utover det eksisterende utstyr i dag kan innfri.

Utvalget påpeker også at det må være kontinuitet i statlige anskaffelser for å gi leverandørene forutsigbarhet, og at det bør etableres støtteordninger til internasjonal markedsføring for eksport av oljevernmateriell for å bedre markedsgrunnlag for teknologiutvikling,” heter det i meldingen. Ikke noe nytt og revolusjonerende, altså.

Utvalget har bestått av representanter fra Universitetet i Nordland, UiT Norges arktiske universitet, Miljøstiftelsen Bellona, KS Kommunesektorens organisasjon, Interkommunale utvalg mot akutt forurensning (IUA), Norsk oljevernforening for operatørselskap (NOFO), Norges forskningsråd, NHO, Norsk olje og gass, LO og SINTEF.

Siste fra forsiden

+

Repsol og ConocoPhillips tapte milliardtvist med staten

Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group

Tankekorset

+

Floatel Endurance får enda en Aker BP-kontrakt

+

Disse fem funnene vil Equinor knytte til Castberg-skipet

+

Elektrifiseringen av Troll sprekker på tid og kost

Kommentar
Helge Keilen
Redaktør, Offshore Media Group

Tørrskodd med SV

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger