Publisert 4. februar 2000

Feil i maskinrommet på den havarerte riggen «Deepwater Horizon» kan ha forårsaket eksplosjonen. Gasslekkasjen kan komme av press fra BP.

Høringen etter ulykken på «Deepwater Horizon» har avdekket at årsaken til eksplosjonen på riggen trolig skyldes feil ved sikkerhetsutstyret som sikrer ren luft til maskinrommet. Gassholdig luft ble sluppet inn i maskinrommet, hvor det var problemer med to av hovedmotorene som driver generatorene. Høy temperatur kan ha antent gassen og ført til eksplosjon og antenning av olje og gass som kom opp fra brønnen.

I alt to av seks hovedmotorer hadde problemer om bord «Deepwater Horizon». Motorene var av typen Wärtsila 18v32 med en styrke på 7,6 MW koblet til en 7 MW 11 kV generator, skriver Teknisk Ukeblad .

Problemer med regulatorene på de to motorene forårsaket utrustning og førte til black out under et oppdrag i 2008.

På ulykkesdagen, 20. april, opplevde besetningen om bord «Deepwater Horizon» samme type problemer.

Det skal også ha vært uenighet mellom BPs mannskap og Transoceans folk om hvordan prosedyrene for boreoperasjonen skulle utføres. Mannskapet fra Transocean mente prosedyrene ikke var sikre nok, mens BP mente boringen måtte gjennomføres etter deres prosedyrer, skriver TU.

Derfor spekuleres det nå i om BPs mannskap presset boreoperasjonen for fort fram. Ulykkesbrønnen MC 252 var den andre brønnen som ble boret på Macondo-feltet, og store kostnadsoverskridelser kan ha ført til at mannskapet tok sjanser under boreoperasjonen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger