Flere regelverksbrudd for Knarr FPSO

(Foto: Teekay)
Publisert 27. desember 2016

Det ble funnet flere avvik og forbedringspunkt under tilsyn med Shells styring av integriteten av fleksible stigerør, overføringsledninger og tilknyttet sikkerhetsutstyr på Knarr FPSO.

Knarr ligger i Nordsjøen vest for Måløy i Sogn og Fjordane og ca. 50 km nordøst for Snorre. Feltet, som ligger på 410 meters havdyp, er bygd ut med havbunnsbrønner og en flyttbar produksjonsinnretning, Petrojarl Knarr FPSO.

Olje lastes fra Knarr FPSO til tankskip, mens gassen blir ført i rørledning til St. Fergus i Skotland. Produksjonen på feltet startet i mars 2015.

AS Norske Shell er operatør for feltet, mens Teekay eier og driver Petrojarl Knarr. Shell overtok operatørskapet for Knarr fra BG Group Norway i februar 2016.

Petroleumstilsynet (Ptil) førte i dagene 3.–6. oktober 2016 tilsyn med hvordan Shell styrer integriteten av fleksible stigerør, overføringsledninger og tilhørende sikkerhetsutstyr, samt med Teekays arbeid som driftsoperatør.

Petrojarl Knarr FPSO fikk samsvarsuttalelse (SUT) fra Ptil i oktober 2014.

Avvik

Tilsynet påviste avvik knyttet til overtrykksbeskyttelse av gasseksportrørledning, oppfølging av ytelseskrav til overtrykksbeskyttelse, passiv brannbeskyttelse og oppfølging av fleksible rør.

Ifølge tilsynsrapporten inneholder nødavstengningssystemet andre beskyttelsesfunksjoner enn selve nødavstengningsfunksjonene.

– ESD-systemet skal ikke ha andre beskyttelsesfunksjoner enn nødavstengningsfunksjoner, heter det i rapporten.

Det andre avviket var at definert ytelseskrav for overtrykksbeskyttelse av gasseksportrørledning ikke følges opp i forbindelse med test av systemet.

– Definert krav til responstid på sekundærbeskyttelsen for overtrykk er 6 sekund med krav til årlig testfrekvens. Dette er beskrevet i ytelsesstandard for systemet og i tabell som viser krav til lukketid på ESD-ventiler som har andre krav enn 2 sekund per tomme. Det definerte ytelseskravet blir ikke fulgt opp i forbindelse med den årlige testen av ventilene, heter det i tilsynsrapporten.

Det tredje avviket gjaldt mangler ved passiv brannbeskyttelse.

– Det ble ved verifikasjon på innretningene observert flere steder der det var midlertidig brannbeskyttelse, skadet brannbeskyttelse og steder der brannbeskyttelse var tatt av, heter det i rapporten.

Det siste avviket gjaldt mangelfull systematikk og helhetlig oppfølging av fleksible stigerør.

– Shell kunne i tilsynet ikke dokumentere en helhetlig og samordnet oppfølging av fleksible stigerør, heter det i rapporten.

Forbedringspunkt

Videre ble det påvist forbedringspunkter knyttet til merking av utstyr, oppfølging og verifikasjon og vedlikeholdsstyring.

Selskapene har fått frist av Ptil til 1. februar 2017 med å svare på hvordan avvikene blir håndtert og hvordan forbedringspunktene blir vurdert.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger