Her følger GDF Suez reglene for fleksible stigerør

(Foto: Tom Haga/Engie)
Publisert 13. oktober 2015

Ptil fant ingen regelverksbrudd etter å ha gjennomført et tilsyn med GDF Suez og Gjøa-feltet innen sikkerhet og drift av fleksible stigerør.

Målet med tilsynet var å vurdere om drift av fleksible stigerør med tilhørende sikkerhetsutstyr er i henhold til krav i regelverket. Bakgrunnen for tilsynet, som ble gjennomført i perioden 31. august til 2. september 2015 offshore på Gjøa, er Ptils fokus på utfordringer knyttet til fleksible stigerør på norsk sokkel.

Les også: DeepOcean vinner IMR-kontrakt med GDF Suez

Fire forbedringspunkter for GDF Suez

Ptil registrerer ingen regelverksbrudd, men har notert fire forbedringspunkter knyttet til:

  • Mangelfull kategorisering av avvik.
  • Dokumentasjon av ventiltestresultater.
  • Mangler ved vedlikeholdsstyringen.
  • Ansvarsdeling for vedlikehold av styrende dokumentasjon for fleksible stigerør.

«Vi etterspurte dokumentasjon knyttet til integritetsvurdering av de fleksible stigerørene på Gjøa,» kommenterer Ptil, og legger til:

«Vi fikk gjennom tilsynsaktiviteten presentert og oversendt årlig rapport for årlig integritetsvurdering av stigerørene. Rapporten var blant annet basert på rapporter fra leverandører for tjenester knyttet til stigerørene og er GDF Suez sin aggregering og oppsummering av status. Vi stiller spørsmål ved nytten av rapporten som et verktøy for vurdering av integritet og kontinuerlig forbedring da rapporten inneholdt lite forklaringer på eventuelle utfordringer eller svekkelser som var identifisert.»

Les også: Saipem tildelt kontrakter verdt NOK 5,4 milliarder

Overtok gassfeltet Gjøa i 2003

Gjøa er et gassfelt i Nordsjøen, ca. 60 kilometer vest for Florø. Reservoaret ligger på toppen av et tynt oljelag og er beregnet å inneholde 40 milliarder kubikkmeter gassreserver. Gjøa ble oppdaget av Norsk Hydro i 1989, og GDF Suez E&P Norge overtok en eierandel på 30 prosent i feltet i 2003. I juni 2007 godkjente norske myndigheter planen for utbygging og drift (PUD) for Gjøa.

GDF Suez er et av verdens største energiselskap, og ble etablert i juli 2008 som følge av en fusjon mellom Gaz de France og Suez. GDF Suez E&P Norge ble etablert i 2001, under navnet Gaz de France Norge, og selskapets aktiviteter er i dag konsentrert rundt felt som er i produksjon: Gjøa, Snøhvit, Njord og Gudrun.

GDF Suez E&P Norge AS er feltets operatør med en eierandel på 30 prosent. Øvrige rettighetshavere er Petoro AS (30 prosent), Wintershall Norge AS (20 prosent), A/S Norske Shell (12 prosent) og DEA Norge AS (8 prosent).

Les også: Statoil uten avvik på Norne

Gjøa-feltet.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger