Kan bli ny stans i omlastning

Norterminal har søkt Miljødirektoratet om å etablere en ny posisjon for oljeomlasting i Bøkfjorden. (Foto: Rune Andersen, Miljødirektoratet)
Publisert 13. mars 2015

I januar stanset Miljødirektoratet omlastningen etter å ha avdekket fire brudd på tillatelsen for oljeomlastingen som Norterminal driver i Bøkfjorden ved Kirkenes. Nå kan det bli ny stans.

«Vi er ikke fornøyd med hvordan virksomheten har fulgt opp avvikene om beredskap og varsler at vi vurderer å vedta stans i omlastingen,» sier Miljødirektoratet på sine hjemmesider.

Kun ett avvik rettet
Miljødirektoratet oppdaget at virksomheten drev i strid med tillatelsen under sin kontroll i slutten av januar, og fant fire avvik. De fant  alle de fire avvikene er alvorlige og påla skriftlig redegjørelser innen 18. og 28. februar.

Nå har de mottatt bedriftens redegjørelser og i tillegg hatt møter for å diskutere deres oppfølging av avvikene. Tre av avvikene, alle knyttet til mangelfull beredskap mot akutte hendelser, er ikke rettet, konkluderer direktoratet.

– Norterminal må sørge for at de følger kravene i tillatelsen. Vi vurderer å vedta stans i omlastningen dersom vi ikke har mottatt dokumentasjon innen 24. mars som viser at brudd på tillatelsen er tilfredsstillende rettet, sier avdelingsdirektør Bjørn Bjørnstad i Miljødirektoratet.

– Norterminal har så langt ikke vist vilje til å følge opp avvikene som ble påpekt etter vårt tilsyn. Nå må de bruke sjansen de har fram til 24. mars med å få dette i orden. Innenfor dette tidsrommet bør de klare å iverksette nødvendige tiltak for å komme i samsvar med våre krav, sier Bjørn Bjørnstad.

Her er avvikene og Norterminals respons

*Norterminal Floating Storage AS stanset bruk av mellomlagringsskip i et bestemt område og lukket dermed ett av avvikene.

*Virksomheten kunne ikke dokumentere at oppsamlingsvolumet i lenseringen som omslutter skipene ved omlasting var tilstrekkelig til å ringe inn et oljeutslipp fra den største tanken på laste/losseskipet. For å rette dette avviket må de sørge for at lensen rundt skipene er tilstrekkelig lang for å kunne fange opp last fra største tank.

*Det var betydelig mengder is og issørpe tett inntil lenseringen rundt skipene mens omlastingen pågikk i januar, noe som kan påvirke en eventuell forurensnings-aksjon negativt. For å rette dette avviket må virksomheten fastsette klare kriterier for avbrudd og gjennomføre øvelser, eller på annen måte dokumentere at ytelses-kravene til beredskapen overholdes.

*Det var uklart blant dem som var involvert i losse- og lasteoperasjonen, hvem som har det overordnete ansvaret for å avgjøre stans i operasjonen på grunn av vær- og isforhold. For å rette dette avviket, må de peke på en bestemt funksjon som har det overordnede ansvaret for å avgjøre om operasjonen skal stanses på grunn av vær- og isforhold. Dette må også dokumenteres skriftlig i virksomhetens internkontrollsystem.

 

Norterminal Floating Storage AS har tillatelse etter forurensningsloven til omlasting av oljeprodukter i Bøkfjorden og Korsfjorden i Sør-Varanger kommune i Finnmark. En forutsetning er at de tar tilstrekkelig hensyn til isforholdene og har god beredskap mot akutte hendelser. I dag er beredskapssituasjonen knyttet til avvikene ikke god nok, mener Miljødirektoratet.

 

 

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger