Kystverket: – Vel blåst oljevernøvelse i Tanzania

(Foto: Ken Opprann/Kystverket)
Publisert 30. oktober 2015

Det oppstår en lekkasje fra en oljelastebøye med rørledninger inn mot stranda i Dar Es Salaam, Tanzania. Hvordan skal dette håndteres?

Det var scenario da Kystverket observerte og veiledet ved Tanzanias første store oljevernøvelse for rørledninger som forsyner store deler av Tanzania og naboland med olje – et resultat av pågående kompetanseoverføring mellom Norge og myndighetene i det østafrikanske landet.

– Det er gledelig å se hvor interesserte myndighetene i Tanzania har vært i gjennomføringen av denne øvelsen, sier leder for Kystverkets Beredskapssenter i Horten, Helge Munkås Andersen fra Tønsberg. Vel hjemme i Norge igjen fra oppholdet i Tanzania, deler han sine inntrykk.

Les også: Vil bli best på oljevern – også i Arktis

(Artikkelen fortsetter etter bildeserien.)

Gir utviklingslandene bedre forutsetninger innen beredskap

Norad-prosjektet Olje for utvikling (Ofu) er et naturlig satsingsområde for Kystverket. Kompetanseoverføring fra Norge, etter 40 år med oljevernarbeid, gir utviklingslandene bedre forutsetninger for å kunne bygge en beredskap mot akutt forurensning.

– Vi var tydelige på at vår rolle kun var å legge til rette og gi råd, dette var Tanzanias egen øvelse, understreker Munkås Andersen.

Han forteller at SUMATRA (Surface and Marine Transport Regulatory Authority), som har ansvar for beredskap mot akuttforurensing i Tanzania, har gjennomført to skrivebordsøvelser som et ledd i å iverksette deres nasjonale beredskapsplan for oljevern. Dette har skjedd i samarbeid med Kystverket.

I etterkant av disse øvelsene var de på besøk i Norge i mai 2015 og fikk se hvordan Kystverket gjennomførte en øvelse i miljøsårbare områder.

Dette var bakgrunnen for at de selv skulle planlegge og gjennomføre øvelsen i Tanzania i uke 42.

Les også: Wentworth i gang med boring i Tanzania

Kystverket: – De gikk løs på oppgaven med godt pågangsmot

– Tanzania har lite utstyr og ingen faktisk opplæring i bruken av det, men de gikk løs på oppgaven med godt pågangsmot, sier lederen av Beredskapssenteret.

I Tanzania deltok rundt 50 personer på øvelsen, som omfattet en strandrenseøvelse og en sjøgående øvelse. Tre fartøy gjennomførte aktiviteter i nærheten av oljelastebøyen og i strandområdet innenfor denne.

Kystverket stilte med rådgivere både i den sjøgående delen av øvelsen og ved strandrenseøvelsen. Kystverket hadde også rådgivere som fulgte Tanzanias nasjonale aksjonsleder under øvelsen.

– Det ble spilt at olje ville drive inn på strendene innenfor lastebøyen. Dette er et miljøsårbart område som ligger rett utenvor Dar Es Salaam. Deltakerne fikk i oppgave å vurdere helse- og sikkerhetsrisiko ved en strandinnsats, samt planlegge for en strandrenseoperasjon på stranda. Til tross for begrenset kunnskap om denne type operasjoner gjorde deltakerne en veldig god jobb. De utarbeidet gode planer som kan være et godt grunnlag for en innsats i samme område i fremtiden, sier Kystverkets seniorrådgiver innen beredskap, Ole Kristian Bjerkemo, fra Tønsberg.

Kystverkets delegasjon ved øvelsen konkluderer med at den viser behovet for mer grunnleggende kunnskap, samt behovet for å øve mer. Erfaringene vil vi dra nytte av i det fremtidige beredskapsarbeidet i Tanzania i årene som kommer.

Les også: Statoil gjør nytt funn utenfor kysten av Tanzania

Statoil inn i letelisens offshore Mosambik

For mer informasjon om HMS og beredskap:

Abonner på nyheter fra Petro.no: Nyhetsbrev

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger