Nye standarder for arktiske operasjoner

(Illustrasjon: Shutterstock)
Publisert 15. oktober 2014

Denne uken er 66 eksperter fra sju land i Tromsø for å diskutere bærekraftige standardiserte løsninger for internasjonal petroleumsvirksomhet i Arktis.

Møtet er i regi av den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO, og Standard Norge er vertskap. Målet er at man i løpet av denne uken blir enige om seks internasjonale standarder for arktiske operasjoner.

Dette internasjonale møtet skjer i en tid der petroleumsnæringen preges av kostnadskutt og nedbemanning, og standardisering trekkes fram som et viktig verktøy for økt effektivisering og sikkerhet. Fra Nordsjøen viser erfaringstall at det har vært opptil 30-40 prosent besparelser på investeringskostnadene, fordi selskapene har brukt standardiserte løsninger.

For Norges del ser det ut til å åpne seg store muligheter i Nordområdene, men en aktivitet i disse områdene er utfordrende både med hensyn til teknologi, miljø, HMS og kostnadseffektivitet. Feltene er langt fra land og gradestokken kan vise ned mot –60 grader.

– Dersom det skal være lønnsomt å operere i disse farvannene, er det avgjørende at selskapene er enige om hvilke løsninger som skal brukes og at man unngår bruk av spesialløsninger, sier administrerende direktør Jacob Mehus i Standard Norge.

– Felles standarder sikrer felles nivå, bedre sikkerhet, gjensidig forståelse, og et fortsatt godt samarbeid, ikke minst mellom Norge og Russland i nordområdene, sier han.

Nytt sett internasjonale standarder
Den internasjonale standardiseringsorganisasjonen ISO har opprettet en egen komité for «Arctic Operations» under russisk ledelse og med norsk nestleder. Denne komiteen har seks arbeidsgrupper, og Norge har fått ansvaret for å lede tre av disse. Arbeidsgruppene som ledes av Norge er: Working environment, Arctic Materials og Physical environmental data for arctic operations.

Målet for standardiseringsarbeidet innenfor arktiske operasjoner er å bygge på og utvide eksisterende erfaring og løsninger fra land som Canada, Danmark/Grønland, Norge, Nederland, Russland, Storbritannia og USA, og å skape et nytt sett med felles standarder. Disse skal ta hensyn til de spesielle miljøforholdene og bidra til sikker aktivitet ved olje- og gassutvinning i arktiske strøk.

De internasjonale ekspertene i Tromsø skal bli enige om innholdet i standarder knyttet til følgende seks fagområder i løpet av uken:
* Working environment
* Escape, evacuation and rescue
* Environmental monitoring
* Ice management
* Arctic materials
* Physical environmental data for arctic operations

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger