Statoil og Norne FPSO er gode på akutte utslipp

(Foto: Statoil ASA)
Publisert 15. oktober 2015

Ptil fant ingen regelverksbrudd etter å ha gjennomført et tilsyn med Statoil og Norne FPSO innen risiko for akutte utslipp.

Målet med tilsynet var å vurdere om Statoil etterlever regelverkets krav om tekniske, operasjonelle og organisatoriske tiltak for å håndtere risiko for akutte utslipp, men også at de har gitt temaet tilstrekkelig oppmerksomhet. Bakgrunnen for tilsynet, som ble gjennomført 25. til 27. august om bord på Norne FPSO, er Ptils ønske om å følge opp at regelverkets bestemmelser for sikkerhet og arbeidsmiljø etterleves i petroleumsvirksomhet på norsk sokkel.

Les også: Statoil uten avvik på Norne

Ett forbedringspunkt for Statoil

Ptil registrerer ingen regelverksbrudd, men har notert ett forbedringspunkt knyttet til mangelfull etterlevelse av Statoils styrende dokument for overvåking av anlegg i drift. Denne beskriver et krav der oppfølging av diffuse lekkasjer minimum følges opp en gang per uke. På Norne FPSO er intervallet på 14 dager.

«Norne er en aldrende innretning. Usikkerhet i den forbindelse knyttet til for eksempel teknisk integritet, utforming og modifikasjoner, og dagens anleggskunnskap ble ikke systematisk gjennomgått og diskutert,» kommenterer Ptil, og legger til:

«Usikkerhet knyttet til mulighet for feilhandlinger eller mangelfull kompetanse til å oppfatte eller forstå en unormal situasjon, synes heller ikke å ha vært diskutert. Kontrollrommet på Norne er for eksempel ikke nytt og har utfordringer knyttet til menneske-maskin-grensesnitt.»

Statoil er nå i dialog med Ptil for å redegjøre for hvordan forbedringspunktet vil bli håndtert.

Les også: Bellona vurderer anmeldelse etter Statoil-utslipp på 40.000 liter råolje

Feltet som forsyner Tyskland med gass – 1.400 kilometer unna

Norne-feltet i Norskehavet ble satt i produksjon 6. november 1997, og befinner seg i lisens PL128 og PL128 B som ble tildelt i 1986. Feltet omfatter blokkene 6608/10 og 6608/11. Vanndypet på Norne-feltet er 380 meter og avstanden til Heidrun-feltet er 85 kilometer.

Feltet er bygd ut med et produksjons- og lagerskip tilknyttet brønnrammer på havbunnen. Fleksible stigerør fører brønnstrømmen til skipet. Skipet dreier rundt en sylinderformet dreieskive (turret) som er forankret til havbunnen. Stigerør og kontrollkabler er også knyttet til denne. Skipet har prosessanlegg på dekk og lagertanker for olje.

Fra februar 2001 er det blitt eksportert gass fra Norne. Gassen transporteres gjennom rørsystemene Norne-gasseksport og Åsgard-transport via Kårstø i Nord-Rogaland til kontinentet. Fra feltet til ilandføringsstedet i Dornum i Tyskland er det drøyt 1.400 kilometer.

Partnere i Norne-feltet er Statoil Petroleum (operatør, 39,1 prosent), Petoro (54 prosent) og Eni Norge (6,9 prosent).

Les også: Statoil brukte ikke det norske språket ofte nok

Norne-feltet

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger