Hod-plattformen seiler fra Verdal – 14 måneder etter første stål ble kuttet
Pressemelding
4. august 2021
Foto: Aker Solutions
Hod-plattformen seiler fra Verdal – 14 måneder etter første stål ble kuttet
Pressemelding
4. august 2021

Plattformdekket til den nye brønnhodeplattformen til Hod-feltet transporteres onsdag fra Aker Solutions i Verdal til feltet der Aker BP er operatør. 

Plattformen leveres dermed bare 14 måneder etter at første stål ble kuttet.

Dette er det andre prosjektet for alliansen for bunnfaste plattformer som ble etablert våren 2017.

Hod B har vært et viktig prosjekt som ble igangsatt kun timer etter at de midlertidige endringene i skattesystemet for olje- og gassnæringen fikk bredt flertall i Stortinget i juni i fjor. Prosjektet startet i produksjon ved verftet i Verdal bare timer etter forliket ble vedtatt, og har betydd mye for aktivitet og arbeidsplasser, skriver Aker Solutions i en pressemelding. 

Prosjektet er det andre prosjektet levert av Aker BPs allianse for leveranse av bunnfaste plattformer. Kunden Aker BP og hovedleverandørene Aker Solutions og ABB har jobbet i en felles organisasjon, og dermed redusert mye tid og kostnader sammenliknet med en tradisjonell modell der kunde og leverandør har adskilte roller og ansvar.

Hod-utbyggingen har utnyttet erfaringene fra brønnhodeplattformen til Valhall Flanke Vest-prosjektet som ble levert sommeren 2019. Valhall Flanke Vest var den første brønnhodeplattformen levert gjennom alliansen.

– Jeg er stolt av å kunne slå fast at vi i et nært samarbeid med alliansepartnerne har nådd alle milepæler og prosjektmålsettinger. I dag, bare 14 måneder etter at de første stålplatene ble kuttet, er plattformdekket klart for transport til feltet nøyaktig som avtalt. Sammen har vi utviklet nye løsninger og implementert en rekke forbedringer for sikkerhet, produktivitet og redusert kostnadsnivå i prosjektet. Dette øker vår konkurransekraft ytterligere, og gjør oss enda mer attraktive for fremtidige oppdragsgivere, sier konserndirektør Sturla Magnus med ansvar for Topside and Facilities i Aker Solutions.

Alliansens leveranse består av fabrikasjonsforberedelser, anskaffelser, fabrikasjon, klargjøring for sjøtransport, samt sammenkobling og assistanse ved ferdigstillelse ute på feltet. Det 2000 tonn tunge plattformdekket skal kobles sammen med stålunderstellet som ble levert fra Aker Solutions verft i juni.

Kontrakten hadde ved signering 9. juni 2020 en verdi for Aker Solutions på i underkant av 1 milliard kroner. På det meste har rundt 550 personer fra Aker Solutions, alliansen og underleverandører arbeidet på prosjektet.

 – Gjennom prosjekter som Hod skaper vi verdier både for oss, partnere, alliansepartnere, eiere og det norske samfunn. Vi bidrar også til å opprettholde en verdensledende leverandørindustri. Det gjør meg ekstra stolt at Aker BP gjennom Hod-prosjektet har bidratt til fagopplæringen til 50 lærlinger. Lærlingene, og industrien, har en kompetanse som er helt nødvendig i det grønne skiftet. Jeg er imponert over allianse-teamet for nok en solid leveranse. Dere demonstrerer at alliansemodellen er nøkkelen til å levere lønnsomme prosjekter i et krevende marked framover, sier Karl Johnny Hersvik, administrerende direktør i Aker BP.