Publisert 4. februar 2000

Alle krav på territorier i Arktis må være innenfor et strengt rammeverk for den internasjonale sjøloven, var utenriksminister Jonas Gahr Støres kommentar til Russlands forsøk på å legge krav på sine områder i den oljerike regionen.

– Norge og Russland har inntil nå delt veldig like meninger om dette, med referanse til sjøloven og de eksisterende prinsippene, sa Jonas Gahr Støre under en pressekonferanse i Oslo torsdag.

– Jeg antar at dette er grunnlaget når (Russlands president Dmitry Medvedev) sier at Russland jobber med dette spørsmålet, sa Støre.

Støres kommentar kom etter at Medvedev snakket om den strategiske viktigheten av Arktis-regionen for landet, og uttaler om at Russland trenger å komme i gang med å sette grensene for de ytre grensene på den kontinentale sokkelen.

– Det er ikke unaturlig. Når han snakker om viktigheten for å klarifisere spørsmålene som fortsatt er i luften, så er det noe som alle landene i regionen har sterke følelser rundt, sa Støre.

Det er fem land som grenser til det Arktiske hav; Canada, Danmark, Norge, Russland og USA. Diskusjoner har lenge pågått om fordeling av området da det skal inneholde store mengder oljereserver.

FN konvensjonens sjølov, UNCLOS, sier at en hver kyststat kan kreve områder 200 nautiske mil fra sin kystlinje, og utnytte naturressursene innenfor dette området.

– Inntil nå har russerne dokumentert sine krav. Det ville være veldig uklokt å bruke andre midler enn de som stipulert av sjøloven. Jeg anntar at Russland forholder seg til det, og jeg har ingen grunn til å tro noe annet, sa Støre.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger