Publisert 4. februar 2000

Inuitter i Alaska ber nå StatoilHydro holde seg borte og skrinlegge planene om å drive oljeboring i området.

Urbefolkningen frykter for sitt matfat, og konsekvensene på økosystemet i havområdet hvor de fanger sin mat. Inuittene blir nærmeste nabo til StatoilHydros planlagte oljeboring, skriver WWF. Nå går det såkalte tribal government kraftig ut mot oljevirksomhet offshore i Tsjuktsjerhavet der StatoilHydro tidligere i år investerte USD 14 millioner i 16 leteblokker.

– Jeg var på en konferanse i Tromsø i januar og hørte den norske olje- og energiministeren fortelle at et av de viktigste budene for norsk oljevirksomhet er at man ikke skal bore etter olje i is. Jeg ble svært overrasket da jeg kom hjem og oppdaget at StatoilHydro var blant selskapene som bød da blokker i Tsjuktsjerhavet ble lagt ut, sier George Edwardson, president for Inupiat Communites of the North Slope til WWF.

Konferanse i nord
Miljøvernorganisasjonen WWF har i disse dager en konferanse i Nord-Norge for oljemotstandere i Lofoten og Vesterålen. Edwardson er også til stede som representant for urbefolkningen i åtte lokalsamfunn lengst nord i Alaska.

Tsjuktsjerhavet er islagt store deler av året, og et utslipp av hydrokarboner kan få store konsekvenser. I norske farvann tillates ikke oljeboring i is på grunn av mangel på tilstrekkelig oljevernberedskap.
Edwardson mener at dette signaliserer en dobbelmoral i norsk oljevirksomhet, og ber nå StatoilHydro levere tilbake lisensene de har kjøpt i Alaska.

– Om StatoilHydro trakk seg ut vill det vært et signal også til andre oljeselskaper. StatoilHydro var den tredje største kjøperen av blokker etter Shell og ConocoPhillips, skriver WWF på hjemmesiden sin.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger