Publisert 8. september 2008

Tirsdag faller dommen som kan bety erstatning for helseplager og arbeidsuførhet for 179 av dykkerne som var med på starten av det norske oljeeventyret.,NTB

I rettssaken, som startet i Oslo tingrett i januar i år, saksøkte 18 pionerdykkere og en enke etter en nordsjødykker staten for 276,6 millioner kroner. Dykkerne mener den norske stat satte dykkernes liv og helse på spill, vel vitende om helsefarene.

Pionerdykker Tom Engh i Nordsjødykker-Alliansen har en god følelse foran tirsdagens dom.

– Etter tre måneder i retten har jeg stor tiltro til tingrettsdommer Arne Lyng, som har tatt vår sak på alvor og vist integritet og dyktighet. Men uansett hva dommen blir, vil nok dette dessverre bare være begynnelsen på en lang kamp, sier Engh til NTB.

Setter standard
I vår kom resultatene av en helseundersøkelse blant dykkerne, som medførte at de endelig kunne påberope seg en anerkjent diagnose for helseplagene de har måttet leve med. Ytterligere 160 tidligere dykkere på norsk sokkel står klare til å prøve sin sak.

– Denne dommen får stor prinsipiell betydning for hele alliansen. Hvordan retten velger å formulere seg setter premissene for den videre behandlingen, sier advokat Marius Reikerås, som sammen med den pensjonerte tingrettsdommeren Henrik Lunde har ført saken for Nordsjødykker-Alliansen.

Dykkerne håper at staten legger fram et forlik, slik at de slipper å føre saken hele veien opp til Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg.

– Da snakker vi fort om et sju- til åtteårsprosjekt. Jeg håper tirsdagens avgjørelse heller gjør at man kan finne løsninger for en verdig oppreisning for alle dykkerne, sier Reikerås til NTB.

Vil fordele ansvar
Alliansen la i rettssaken fram 14.000 dokumenter som de mener entydig viser at dykkernes liv og helse var en akseptert risiko for staten. For dykkerne er det imidlertid ikke bare den personlige erstatningen for helseutgifter som er viktig.

– Vi mener dykkingen på norsk sokkel har vært et fullskalaeksperiment med mennesker, og at vi er brukt som forsøksdyr. Vi vil vite hvem som har tatt disse avgjørelsene, slik at de kan stilles til ansvar, sier Tom Engh til NTB.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger