Publisert 15. mai 2007

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) har holdt tilbake en rapport om at oljevernberedskapen må styrkes med 120 millioner kroner.

NTB

Tidligere miljøvernminister Børge Brende (H) mener saken grenser til brudd på statsrådens informasjonsplikt overfor Stortinget.

– Det å holde slik informasjon unna Stortinget, er helt uakseptabelt. Hadde Høyre vært kjent med at vi lå 120 millioner kroner under det Kystverket mener er forsvarlig, hadde vi selvsagt kommet med en tilleggsbevilling i vårt alternative budsjett, sier Brende til Aftenposten.

Rapporten ble laget av Kystverket i oktober 2005. Den konkluderer med at innsatsen til oljevernberedskap må økes med 260 millioner kroner innen 2010, og med de første 120 millionene i løpet av 2006 og 2007.

Det var først etter Server-forliset ved Fedje i januar i år at rapporten ble frigjort, og da etter press fra miljøbevegelsen. Inntil da var rapporten kun kort omtalt på denne måten i forbindelse med statsbudsjettet for 2007:
«Kystverket har utført en analyse av levetiden for alt oljevernmateriell på statlige depoter. Analysen skisserer en utskiftingsplan for oljevernutstyret. Planen er til vurdering i Fiskeri- og kystdepartementet.»

Brende mener Pedersen har utvist dårlig skjønn og viser til regjeringens Soria Moria-erklæring der det heter at oljevernberedskapen må styrkes.

Pedersen forsvarer seg med at det ikke er uvanlig at man venter med å offentliggjøre etatenes oppspill til budsjettarbeidet.

– Nå er den offentliggjort. Og rapporten må leses i et femårs perspektiv. Oljevernberedskapen i dag er tilfredsstillende i forhold til de risikovurderinger som foreligger, sier hun.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger