Publisert 15. juni 2006

Den danske staten tjente i fjor 24 milliarder kroner på skatter og avgifter fra virksomheten i Nordsjøen. En skyhøy oljepris bidro til å gi Danmark rekordinntekter.

NTB

Beløpet var mer enn 7 milliarder høyere enn i 2004, viser rapporten «Danmarks olie- og gasproduktion 2005», som ble lagt fram torsdag og gjengitt i flere danske medier. De største bidragsyterne er Dansk Undergrunds Consortium (DUC) og Shell.

DUC står for 32 prosent av produksjonen i dansk sektor av Nordsjøen, og betalte 8 milliarder til statskassen i 2005. Største eier i DUC er Shell, som punget ut med hele 9 milliarder i skatter og avgifter, gikk det fram av den danske rapporten.

I tillegg bidrar Chevron Texaco, DONG og Amerada Hess også med anselige beløp fra produksjonen i Nordsjøen. Blant de mindre selskapene finner mann navn som Danoil, Denerco, RWE-DEA og Paladin.

Til tross for de store inntektene, ble det både i 2004 og 2005 produsert mindre olje og gass i den danske delen av Nordsjøen enn politikerne hadde ventet. Opposisjonen har krevd en forklaring på dette fra regjeringens side.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger