Publisert 4. februar 2000

– Når oljeprisen er høy, tar oljeselskapene større risikoer i letevirksomheten – noe som igjen resulterer i større funn, sier stipendiat ved Universitetet i Stavanger Klaus Mohn.

Mohn jobber med et doktorgradsprosjekt om investeringsatferd i den internasjonale olje- og gassindustrien, og i samarbeid med kolleger ved Universitetet i Stavanger kombinerer Mohn spesialtilpasset teori med statistisk analyse av data fra olje og gassindustrien, skriver UniverS, som er magasinet til Universitetet i Stavanger.

– Resultatet tyder på at en økning i oljeprisen på én prosent bidrar til en tilsvarende økning i den årlige reservetilveksten. «Dette skyldes ikke bare at høyere oljepris gir høyere leteaktivitet. Når oljeprisen er høy, tar selskapene mer risiko i letevirksomheten, og da blir det også flere store funn», skrives det.

De siste ti årene har vært preget av uro og omveltninger i finans- og oljemarkedet, i forhold mellom selskapene og internt i selskapene. Sammen med kollega Bård Misund har Mohn også undersøkt om prosessen rundt olje- og gassinvesteringene har vært stabil gjennom de siste 15 årene.

– Ved hjelp av moderne statistiske metoder har vi funnet fram til to tydelig atskilte historiske regimer for investeringsatferden i olje- og gassindustrien. Det første regimet varte fra 1992 til 1997, og det neste fra 1998 og fram til i dag. Resultatene tyder på at den siste oljeprisøkningen har hatt en vesentlig mindre betydning for investeringene enn det som var vanlig før 1998, sier Mohn.

Den viktigste forklaringen er at økt press fra finansmarkedene om lønnsomhetsforbedring har skjerpet kapitaldisiplinen i selskapene og lagt en demper på investeringsviljen de siste ti årene.

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger