Publisert 30. mai 2006

Et dresskledd medlem av gutteklubben Grei med fet sluttpakke og dårlige skussmål fra tidligere ansatte er det rødgrønne førstevalget til landets tyngste styrelederverv. Ikke rart at venstresiden i regjeringspartiene murrer.

Av Trygve Mellvang-Berg, NTB

I opposisjon krevde kommende rødgrønne ministere minst én kvinne på toppen i Statoil, men ved første korsvei etter regjeringsskiftet seiler nok en mann inn i toppvervet i Norges største selskap.

Styregrossisten Johan Fr. Odfjell skal få overta det prestisjetunge vervet etter styregrossisten Jannik Lindbæk, med full støtte fra olje- og energiminister Odd Roger Enoksen (Sp).
Mange holdt Sps tidligere olje- og energiminister, Marit Arnstad, som en opplagt kvinnelige styrelederkandidat, men hun blir bare valgt inn som vanlig styremedlem av bedriftsforsamlingen 14. juni.

Utnevnelsen av Odfjell er kontroversiell på mange plan ved siden av kjønnsaspektet. Foruten å ha med seg en svært omstridt sluttpakke fra Vesta i bagasjen, skal Odfjell også ha hatt tette bånd til hodejegerselskapet som anbefalte ham for valgkomiteen i Statoil.
I tillegg kommer blandede skussmål fra de ansatte i Orkla, hvor Odfjell i forrige uke måtte vike styrelederplassen til fordel for Stein Erik Hagen.

Høyrevridd
Men det er trolig en annen innvending mot Odfjell som for alvor har satt sinnene i kok på venstresiden i regjeringspartiene. For nok en gang er det en «høyrevridd markedsliberalist», som Ap-kjempen Thorbjørn Berntsen uttrykte det i Dagsrevyen, som får et sentralt verv i Norges viktigste selskap.

Fra før sitter Høyre-mannen Helge Lund som konsernsjef, Høyre-kvinnen Anne Kathrine Slungård som leder av valgkomité og bedriftsforsamling og Høyre-kvinnen Kaci Kullmann Five som nestleder i styret.

Derfor ligger det mye partipolitikk bak nå når Odfjell-kritikerne i SV, Ap, og fagbevegelsen betegner valget av Odfjell som umusikalsk.
– Jeg foretrekker en kvinnelig styreleder, sier Fagforbundets mektige leder Jan Davidsen om saken, uten å nevne navn. SVs Inga Marte Thorkildsen mener regjeringen burde ha instruert valgkomiteen i saken.

Trolig foregår det nå en rekke samtaler i regjeringskulissene om styreledervalget i Statoil, parallelt med at kritikken mot Odfjell øker. Fellesforbundets leder Kjell Bjørndalen, som sitter i Statoils bedriftsforsamling, sparer betegnende nok alle sine kommentarer til valget i neste uke.

Åpner for Arnstad?
Det hete alternativet for Odfjell-kritikerne er den mer politisk passende Arnstad. Men en politisk vraking av Odfjell er lite trolig og vil gi Enoksen en kraftig ripe i lakken. Skulle presset rundt bergenseren bli for stort og han selv komme på andre tanker, kan det likevel åpne veien for Arnstad.

Selv sier Arnstad at hun ikke har vurdert om hun kunne blitt styreleder, siden hun ble spurt om å være styremedlem.
Arnstad er i dag styreleder i NTNU ved siden av andre styreverv, men ifølge Slungård talte Arnstads manglende erfaring med å lede et børsnotert selskap mot at hun kunne bli Statoils første valgte kvinnelige styreleder.

Et åpent spørsmål er samtidig om Arnstad virkelig ønsker seg det profilerte ledervervet.
Da hun overrasket det politiske Norge etter valget med å si nei til statsrådsjobben, som Enoksen siden grep med begge hender, var argumentet at hun ville ha mer tid til sønnen August. Det ville det neppe blitt som styreleder i landets største konsern.

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger