Publisert 7. juni 2007

Høyre støtter SV og Sp i kravet om at to tredeler av Norges klimakutt må skje på hjemmebane. Dermed er det bare Frp og statsminister Jens Stoltenbergs Ap som ikke vil konkretisere kuttene i Norge.

NTB

– To tredeler av klimakuttet kan tas her hjemme – under forutsetning av regjeringen dobler støtten til å utvikle fornybar energi, sier Høyre-leder Erna Solberg til VG.

Under Høyres landsmøte i vår lanserte Solberg Høyres nye miljøprofil, hvor hun blant annet tok til orde for å doble det nyopprettede fondet for tilskudd til fornybar energi, eller å tilbakebetale elavgiften for de aktuelle produsentene.

Dette er et absolutt krav fra Høyre for å få kuttet utslippene i Norge. Samtidig støtter hun Stoltenbergs tanker om kostnadseffektivitet i CO2-rensingen og at teknologien kan framskaffes gjennom forskning.

– Men i motsetning til Stoltenberg tror jeg at det må satses tungt hjemme for å få til den teknologiutviklingen som alle ønsker, sier Solberg.

Dette mener partiene om klimakutt
* Regjeringen vil overoppfylle Kyoto-avtalen og redusere Norges klimautslipp med 10 prosent i forhold til 1990-nivå innen 2012, deretter skal 30 prosent av Norges utslipp kuttes innen 2020 før landet skal bli karbonnøytralt innen 2050.

* Det er ventet at regjeringen i den kommende klimameldingen vil konkretisere hvor mye av reduksjonen som skal skje ved kutt i Norge og hvor mye som skal skje ved kvotekjøp i utlandet.

* Arbeiderpartiet har så langt ikke konkretisert fordelingen mellom kutt ute og hjemme.
* SV og Sp har begge landsmøtevedtak på at to tredeler av kuttene må skje i Norge. Det samme går opposisjonspartiene KrF og Venstre inn for.

* Høyre mener også to tredeler kan kuttes i Norge, men setter som forutsetning en dobling av satsingen på fornybar energi.

* Frp har i likhet med Ap ikke konkretisert noen fordeling, og mener at Norge vil få mest igjen for pengene med tiltak i utlandet.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger