Publisert 4. februar 2000

Rettighetshaverne til Huldra-feltet planlegger avvikling av driften fra april 2014. Huldra-plattformen gjenvinnes. (Foto: Statoil)

Huldra er et gasskondensatfelt som ligger i den nordlige delen av Nordsjøen, i blokkene 30/ 2 og 30/3 , og består av lisensene 051 (1979) og 052B (2001). Statoil er operatør i begge.

Ulike løsninger
Ifølge konsekvensutredingen for Huldra-feltet har det blitt vurdert ulike disponeringsløsninger for Huldra-innretningen. Statoil vurderte muligheten for å gjenbruke plattformen selv på Valemon-feltet, men fant ut at den var for liten, og har ikke funnet noen annen gjennomførbar løsning.

Statoil anbefaler at Huldra-innretningen fjernes for opphogging med påfølgende gjenbruk, gjenvinning og deponering av materialene.??

Gjenbruk
Besluttet avviklingsløsning for 22 gassrørledningen er gjenbruk for Valemon-prosjektet. Dette vil gi betydelige miljø- og ressursbesparelser sammenlignet med fjerning for hogging, materialgjenvinning og deponering.??

En 700 meter lang seksjon av rørledningen nærmest Huldra kan imidlertid ikke gjenbrukes av Valemon , og Statoil anbefaler er at denne steindumpes og etterlates på feltet.

Den anbefalte avviklingsløsningen for den nedgravde 8 kondensatrørledningen er å etterlate denne som den ligger, mens eksponerte seksjoner fjernes og endene dekkes. Løsningen innebærer at rørledningene kuttes ved flensen på Huldra-siden og at rørendestykker og stigerør transporteres til land.??

Stigerør mot Veslefrikk blir værende for mulig gjenbruk og håndtert som en del av avslutningsplanen på Veslefrikk.??

Materialer og utstyr fra overbygning, stålunderstell, eksponerte seksjoner av 8 kondensatrørledningen, rørendestykker og stigerør på Huldra-siden av rørledningene vil transporteres til land og forsøkes gjenbrukt.

Dersom det ikke blir funnet gjenbruksmuligheter vil innretningene hogges opp. Det meste av innretningene består av vanlig stål som kan omsmeltes etter hogging.??

Farlig avfall skal fjernes før selve hoggearbeidet igangsettes, og materialer som ikke kan gjenbrukes vil gjenvinnes. Restavfall vil håndteres på land.??

Huldra-feltet ble påvist i 1982 og produksjonen startet i 2001. Endelig opphør av produksjonen er planlagt til april 2014.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger