Publisert 26. desember 2006

Hundrevis av mennesker ble brent levende da en oljerørledning eksploderte i Nigerias største by Lagos tirsdag.

NTB

En fotograf sa at han hadde talt minst 500 lik på åstedet, men senere opplyste Røde Kors at det offisielle tallet på omkomne er 269 etter at alle likene var tatt hånd om.

Fotografen Akintunde Akinleye sa at de fleste av likene var forbrent til ugjenkjennelighet.
Det var generalsekretæren for Røde Kors i Nigeria, Abiodun Orebiyi, som kunngjorde det offisielle tallet tirsdag ettermiddag. Han la til at 60 mennesker er innlagt på sykehus med alvorlige brannskader.

Eksplosjonen skjedde i den tett befolkede bydelen Abule Egba etter at hundrevis av lokale innbyggere tidlig tirsdag morgen møtte fram med plastbøtter og flasker for å samle opp olje etter at tyver stakk hull på oljeledningen for å stjele drivstoff.

Før lokalbefolkningen slapp til, hadde gjengen med væpnede tyver fylt opp flere tankbiler med drivstoff fra den sprukne oljeledningen.

Lik i hauger
Vitner forteller om forkullede lik som lå i hauger og strødd rundt i vannet og skummet som brannvesenet brukte for å prøve å få bukt med flammene. Noen av dem var det bare aske igjen av.

En Røde Kors-medarbeider fortalte at hundrevis av mennesker bokstavelig talt var grillet. – De ligger strødd rundt omkring, sa han.

Det tok brannmenn med hullete brannslanger minst seks timer å få bukt med brannen, som ved middagstider fortsatt raste med full styrke. Først på ettermiddagen så det ut til at brannmannskapene begynte å få kontroll over ilden.

Hele området var avsperret av politiet, og lokale TV-stasjoner oppfordret folk som bodde i nærheten, til å evakuere.
Ingen sykebiler var tilgjengelig, og noen frivillige fylte personbiler med forkullede lik som skulle kjøres bort.

En kvinne satt gråtende på en benk og fortalte at hennes ektemann hadde løpt av gårde med to bøtter for å få drivstoff etter at en venn hadde banket på døra for å si at folk tok bensin. – Nå er han borte, sa hun.
Ikke langt borte tilbød ungdommer stjålet bensin til dobbelt så høy pris som normalt.

Ikke uvanlig
Eksplosjoner i oljeledninger er svært vanlig i Nigeria, der det nesten ikke drypper noe av de enorme mengdene olje som utvinnes av internasjonale oljeselskaper, på den fattige lokalbefolkningen. Nigeria er Afrikas største oljeprodusent.

Ofte omkommer mange mennesker i slike eksplosjoner siden folk strømmer til for å skaffe seg gratis drivstoff når det går hull på en oljeledning, gjerne i forbindelse med tyveri.

I 1998 mistet 1.082 mennesker livet og hundrevis ble skadd i en lignende eksplosjon i Jesse i Niger-deltaet, der mesteparten av Nigerias oljeproduksjon foregår. I juli 2000 omkom 300 mennesker i samme område.

De siste årene har kontrasten mellom oljerikdommene og fattigdommen også vært en bakenforliggende årsak til stadige bortføringer av utenlandske oljearbeidere.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger