Publisert 4. februar 2000

Olje- og energiminister Ola Borten Moe skapte bølger i etterkant av Skrugard-funnet i Barentshavet da han personlig engasjerte seg i navnestrid. Nå etablerer han en ny arbeidsgruppe som skal gi råd om navnsetting av petroleumsfelt på norsk sokkel.

OG NAVNET BLIR… en politisk diskusjon på sokkelen
(Foto: Line Njaa Vist

– Navn er viktig. Som varslet i petroleumsmeldingen foretar jeg nå en endring av navnsettingspolitikken for petroleumsfelt på norsk sokkel. Dette for å sikre at navnsettingen bidrar til at særlig større selvstendige utbygginger får feltnavn som passer inn i nasjonal kontekst og historieskriving. Jeg etablerer derfor en rådgivende navnegruppe til å bistå departementet i dette arbeidet, sier olje- og energiminister Ola Borten Moe i en kommentar.

Fra Valhall til velstand
Feltubygginger på norsk sokkel begynte med konstuerte ”tøysenavn” som Ekofisk, men har siden generelt sett sprunget ut fra gammel norrøn mytologi, som eksempelvis åsgard, Troll, Heidrun og Yme. Grunnen til at ministeren tar så tungt på navneproblematikken, er at strategisk viktige funn, blant annet i Barentshavet, vil vekke internasjonal oppmerksomhet og må ”gjenspeile viktigheten av de ulike prosjektene”.

Hva mener du om norsk navnepolitikk på sokkelen? Si din mening i kommentarfeltet under!

Den rådgivende navnegruppen består av forfatter Karsten Alnæs, direktør ved Tromsø museum Marit Hauan, redaktør og journalist Per Egil Hegge og leder i Civita, Kristin Clemet.

– Disse personene representerer bred kunnskap om både språk, kultur, historie og politikk. Jeg tror de vil kunne komme med verdifulle bidrag til arbeidet med å finne gode og passende navn på nye felt, sier Borten Moe

Les også: Skrugard heter Skrugard – mange heter Sverdrup (Saken er hentet fra vårt søsternettsted petro.no)

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger