Publisert 19. juni 2008

Åslaug Hagas etterfølger som olje- og energiminister utnevnes fredag. Her er de heteste kandidatene.,Av: Atle Espen Helgesen

Statsminister Jens Stoltenberg sa på en pressekonferanse torsdag at Åslaug Hagas etterfølger vil bli utnevnt i statsråd i morgen. Han la til at olje- og energiministeren vil være fra Senterpartiet, slik det er avtalt i Soria Moria-erklæringen.

Petro.no ser nærmere på de heteste kandidatene:

Liv Signe Navarsete
(Foto: Senterpartiet)

Lars Peder Brekk
(Foto: Senterpartiet)

Lars Peder Brekk (f. 1955) fra Vikna i Nord-Trøndelag. Brekk er parlamentarisk leder og første nestleder i Senterpartiet. Han overtar dermed som midlertidig partileder inntil ekstraordinært landmøte og blir en del av regjeringens underutvalg.

Brekk var fiskeriminister i to måneder i år 2000 og ledet Stortingets Næringskomité fra 2005-2007.

Liv Signe Navarsete (f. 1958), samferdselsminister fra Sogn og Fjordane. Navarsete blir ofte nevnt som den neste partilederen. Hun kan muligens skifte departement for å komme i en mer framtredende politisk rolle.

Marit Arnstad (f. 1962) fra Stjørdal er på ny nevnt som aktuell olje- og energiminister, blant annet av NRKs kommentator Per Arne Bjerke. Arnstad har den nødvendige politiske tyngden, men har tidligere avvist å gjeninntre i rikspolitikken av familiære årsaker.

Marit Arnstad
(Foto: T. A. Isaksen/StatoilHydro)

Arnstad var olje- og energiminister i den første Bondevik-regjeringen, fra 1997-2000. Hun har vært på Stortinget i to perioder og har en rekke styreverv, blant annet i StatoilHydro.

Ola Borten Moe (f. 1976) fra Trondheim er en ung fremadstormende politiker. Han er i dag leder i Næringskomiteen på Stortinget, men regnes som uerfaren.

Liv Monica Bargem Stubholt (f. 1961) fra Lørenskog har bakgrunn som advokat i BA-HR og statssekretær i Utenriksdepartementet (2005-2007).

Stubholt har vært statssekretær i Olje- og energidepartementet siden i fjor høst. Hun har først og fremst tatt seg av olje- og gassaker, mens Haga har konsentrert seg om fornybar energi, hjemfall og karbonfangst.

Liv Monica Stubholt
(Foto: Tore Berntsen)
Ola Borten Moe
(Foto: Senterpartiet)

Da Stubholt jobbet i UD ble hun i Aftenposten beskrevet som ”en ekstrem begavelse” og ”utrolig kvikk i hodet”.

– I det diplomatiske miljøet vakte det en viss undring at den tilsynelatende uerfarne og ukjente Stubholt skulle ha det hele og fulle ansvar for nordområdene og for Norges forhold til USA og Russland, kan man lese i en artikkel fra november 2006.

Stubholt ville blitt godt mottatt av oljesektoren, men det spørs om hun har nødvendig politisk tyngde og karisma til å lede departementet fram til valget i 2009.

– Den enkleste løsningen akkurat nå, er å velge Brekk som partileder frem til våren, la ham ta over som olje- og energiminister og kjøre ham inn i regjeringens underutvalg, sier NRKs politiske redaktør Kyrre Nakkim.

– Men et slikt valg kan forpurre arverekkefølgen mange ønsker seg, nemlig at Liv Signe Navarsete skulle ta over etter Åslaug Haga. Her virker tilfeldigheter og formaliteter sammen, sier Nakkim.

Fått med deg disse sakene?

+

11 letebrønner i sokkelens nye «hotspot» – nå er kampanjen i gang

+

154 brønner skal plugges de neste fem årene – disse kampanjene kommer

+

Girer opp letingen i Barentshavet – opptil ti brønner skal bores i år

+

Odfjell-toppen: – Vi er i starten av en langvarig oppgangsyklus

Siste fra forsiden

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger