Publisert 4. februar 2000

Nyheten om at Russland har stoppet oljestrømmen til Hviterussland gjorde sitt for å øke oljeprisen til 80 dollar på årets første handledag på børsen.

Bjørnen i øst og lillebror Hviterussland har ikke blitt enige om vilkårene for levering av olje i 2010, og nå har altså Russland stoppet leveringen av olje til Lukasjenkos innbyggere. Transitten videre til Europa har så langt ikke blitt påvirket av Russlands beslutning om å skru igjen kranene, skriver Upstreamonline, men oljestoppen kan få konsekvenser hos Hviterusslands vestlige naboer.

Samtalene mellom de landene stoppet opp på nyttårsaften, og selv om den fyriske oljestrømmen så langt fortsetter kan det fort bli helt stopp. Hviterussland mottar omkring 400.000 fat per dag fra Russland som de så raffinerer for videresalg til Europa.

Polen og Tyskland følger nå nøye med på utviklingen, de to landene merket godt stansen i oljeeksporten mellom Moskva og Minsk i januar 2007, og dagens oljestopp kan fort gjøre januarkveldene lange og kalde i Nord-Europa.

Prisen steg 78%

Februarprisen på Brent Crude i London steg 65 cents til 78,58 dollar, mens US crude steg 64 cents, og rundet dermed 80 dollar.

Selv om Russlands stans av olje til Hviterussland har sitt å si, tror ekspertene at finanskrisens etterdønninger gjør seg gjeldende for oljeprisen også i månedene som kommer. Prisen på olje steg med hele 78 prosent i løpet av 2009, og endte året på 79 dollar.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger