Publisert 29. desember 2006

Hviterussland kommer ikke til å gi etter for Russlands utpressing i striden om hva hviterusserne skal betale for russisk gass, varsler landets president Aleksandr Lukasjenko.
,NTB

Fredag var hviterussiske tjenestemenn igjen i Moskva for å forsøke å komme fram til en løsning på den fastlåste striden.

Det statseide, russiske gassmonopolet Gazprom krever at Hviterussland betaler langt mer for russisk gass enn dagens pris på 46 dollar per 1.000 kubikkmeter gass. Men Lukasjenko sier Hviterussland ikke vil finne seg i noen prisøkning i 2007.

– Hviterussland vil ikke gi etter for Gazproms utpressing. Dersom de fortsetter å legge press på oss, vil vi gå ned i bunkerne, men vi vil ikke overgi oss, sa Lukasjenko ifølge nyhetsbyrået BelTA.

– Det vi ønsker er å ha like gasspriser her i Hviterussland og i Russland, la han til.
Europa kan bli rammet

Gazprom har truet med å stenge av gasstilførselen til Hviterussland om morgenen 1. januar dersom selskapet ikke kommer til enighet med nabolandet i vest om en ny pris for gassen.

Gazprom ønsker også å overta en del av det hviterussiske rørledningsnettet i tillegg til, eller som en del av, en prisøkning.

Striden kan føre til at flere europeiske land blir rammet av kutt i gassforsyningen.
Lignende strid

I januar i år ble Ukraina og flere andre europeiske land rammet av svikt i gasstilførselen da Gazprom og ukrainske myndigheter ikke klarte å bli enige om en ny gasspris. Uenigheten førte til at Gazprom for en kort periode stengte igjen kranene.

80 prosent av den russiske gassen som transporteres til Europa, går gjennom Ukraina, mens 20 prosent går gjennom Hviterussland. Gazprom dekker 24 prosent av Europas gassbehov.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger