Publisert 4. februar 2000

Hvor lav kan oljeprisen bli før prosjekter blir utsatt?

og Henrik Salthe

Gjøa, Goliat og Skarv er alle felt som planlegges utbygd på den norske sokkelen i nærmeste framtid. Da oljeselskapene leverte sin Plan for utbygging og drift (PUD) for prosjektene, var oljeprisene på et helt annet nivå enn denne ukens laveste pris på 50 dollar fatet.

For knappe to måneder siden toppet oljeprisen 120 dollar fatet, og selv små mengder olje ble svært lønnsomt å utvinne. Oilinfo har snakket med en rekke operatører for kommende prosjekter om deres prosjekter står nå i fare.

SKARV-UTBYGGINGEN:Baserer seg på en oljepris
på 40 dollar fatet. (Ill.:BP NORGE)

Skarv er langsiktig
BPs Skarv-utbygging i Norskehavet skal bygges ut med et stort Floating Production, Storage and Offloading-skip (FPSO), og fem havbunnsrammer. Etter hva Oilinfo erfarer har BP basert seg på en oljepris på rundt 40 dollar fatet i sin PUD, for å ha et lønnsomt prosjekt.

– Vi har gjort våre beregninger for Skarv-prosjektet, og det er viktig å ha i bakhodet at den oljeprisen som er i dag ikke gjenspeiler den prisen som er når vi starter produksjon i 2011, sier kommunikasjonsdirektør for BP Norge, Olav Fjellså, til Oilinfo Weekend.

Fjellså mener det blir kortsiktig å bare se på dagens finansbilde, og tror ikke at oljeprisen holder seg nede lenge. Ifølge Fjellså har BPs vurderinger for Skarv-prosjektet vært på forskjellige oljepriser, fra 40 til 60 dollar fatet.

– Vi skal produsere frem til 2040. Det er langt fram, og ingenting indikerer at oljeprisen holder seg på 60 dollar i langt tid, sier Fjellså.

Oppsiden større enn nedsiden
Det norske oljeselskap har nylig levert sin PUD for Frøy-utbyggingen, sammen med partner Premier Oil. Feltet skal være klart til produksjon i 2012, men nå kan prosjektet være i fare for utsettelse. Premier Oil uttalte denne uken at de anser kostnadene ved å bygge ut Frøy som så høye at en utsettelse vurderes. Det bekymrer likevel ikke Det norske.

– Vi går videre med Frøy-prosjektet som planlagt, uavhengig av hva Premier Oil sier om oljeprisen. Det interessante er jo hva oljeprisen er om fire år når vi kommer i produksjon, sier Torgeir Anda, kommunikasjonssjef for Det norske, til Oilinfo Weekend.

Anda forklarer et worst-case scenario, hvor Frøy blir skrinlagt og oljeprisen holder seg nede, og selskapet da ender opp med et tap på 240 millioner kroner.

– Vi vil overleve også i dette tilfellet. Poenget er at oppsiden er ti ganger større enn hele nedsiden, sier Anda.

TYRIHANS:Basert på en oljepris på 22 dollar fatet.
(Foto: STATOILHYDRO/GEIR OTTO JOHANSEN)

Oljeprisen skal opp
Rådgiver Stian Konstad i finansrådgiverfirmaet Melberg Partners tror ikke de store prosjektene på sokkelen vil bli påvirket av lav oljepris og finansuro.

– For det første er ikke oljeprisen lav, sett i et historisk perspektiv. Jeg tror ikke de store prosjektene, som virkelig holder servicenæringen i gang, vil bli særlig påvirket. Flere av disse prosjektene er allerede godt i gang, og prosjektene er store nok til at lønnsomheten er svært god ved dagens priser, forklarer Stian Konstad til Oilinfo Weekend.

Konstad tror at oljeprisen vil holde seg på dagens nivå inn i 2009, men ser en klar økning et stykke inn i nyåret.

– Ser man på de store linjene fortsetter etterspørselen av olje å stige på verdensbasis, mens tilbudet i beste fall er flatt, og tenderer mot fallende. Kostnadene ved å finne og utvinne nye petroleumsressurser er i dag på et så høyt nivå, at en svekkelse fra dagens prisnivå vil gjøre det ulønnsomt å gjennomføre nye utvinningsprosjekter. Dette i seg selv er en sterk indikator på at oljeprisen skal opp, og den langsiktige trenden er mot priser godt over 200 dollar fatet, sier Konstad.

Robuste prosjekter
Operatørene for utbyggingsprosjektene baserer seg også på en høy oljepris frem i tid, og lar seg ikke skremme av dagens finansuro.

– Ut fra de oljeprisene jeg har sett i løpet av de siste ti årene, mener jeg at Volund er et veldig robust prosjekt, sier prosjektleder for Volund-utbyggingen i Marathon Petroleum, John Stevenson.

StatoilHydros Tyrihans-utbygging har også positive framtidsutsikter, og prosjektleder Arne Sorknes Bye mener Tyrihans er forberedt på hardt vær.

– I PUD-en baserer vi oss på en pris på 22 dollar fatet, og en break-even pris på 20 dollar fatet, sier Bye til Oilinfo Weekend.

Oljeprisen på tidspunktet PUD ble godkjent:

Volund: 51,75 USD/fat (18.01.07)
Gjøa: 71,36 USD/fat (14.06.07)
Tyrihans: 63,33 USD/fat (16.02.06)
Morvin: 116,34 USD/fat (25.04.08)
Skarv: 90,12 USD/fat (18.12.07)
Frøy: 99,38 USD/fat (12.09.2008)*

* Tallet for Frøy er da PUD ble
overlevert Olje- og energidepartementet.

Gode penger å tjene
Oljedirektoratet ser ingen grunn til å bremse utbyggingsprosjektene.

– PUD-ene som er sendt inn til myndighetene har beslutninger tatt på et prisnivå omtrent som i dag. Men balanseprisene er adskillig lavere enn det nivået vi ser nå. Det er en lønnsom industri, og det tjenes fortsatt gode penger på utvinning av norsk olje, sier sjef for prognoser og ressursanalyser i Oljedirektoratet, Tom Andersen.

Dagens oljepris er lav sett i lys av sommerens høydepunkt, men likevel høy nok til å kunne tjene penger på olja. Det er likevel en enighet om at dersom oljeprisen skulle fortsette å synke, og etablere seg på et langt lavere nivå enn dagens, vil det få konsekvenser for framtidig aktivitet. Men dette er ifølge ekspertene et usannsynlig scenario.

Ta beslutninger fram i tid
– Det er klart at det eksisterer marginale prosjekter som ikke er lønnsomme på priser under 50 dollar fatet, men disse prosjektene står for en liten del av den totale norske oljeaktiviteten, sier Stian Konstad i Melberg Partners.

– Hva er ditt råd til oljeselskaper som er i ferd med å gå i gang med et større utbyggingsprosjekt?

– Ta beslutninger på prognoser om utviklingen fram i tid, ikke hvor spotmarkedet befinner seg i dag. Ikke lås byggekontrakter inne på dagens prisnivå, men sørg for en fleksibilitet som kan gagne begge parter dersom trykket i leverandørindustrien og det generelle kostnadsnivået faller, konkluderer Konstad.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger