Publisert 9. mars 2008

I et nytt forskningsprosjekt vil Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) undersøke hva som skal til for at eldre arbeidstakere skal jobbe fram til normal pensjonsalder.,
Bakgrunnen for prosjektet er at over halvparten av alle 62-åringer er trygdede eller tidligpensjonister, og hele tre av fire mottar slike ytelser før de går av med alderspensjon.

Hovedfokuset i undersøkelsen er å se på de fysiologiske kravene som stilles for å utføre arbeidsoppgavene.
– Vi har valgt å se nærmere på byggebransjen, som er en av bransjene med høyest andel førtidspensjonering. Ansatte i denne bransjen har et fysisk krevende arbeid, hvor muskel- og skjelettplager er blant de vanligste årsakene til at arbeidstakere velger en form for tidlig pensjonering, sier forsker Einar Jebens ved STAMI.

Ved å kartlegge tilstanden hos de ansatte kan vi få vite mer om hva som skal til for at de kan stå tiden ut i bedriften.

Trening
De som jobber med fysisk krevende arbeid, tror gjerne selv at de ikke trenger å trene utenom arbeidstiden. Grunnen er at de mener arbeidet er trening i seg selv.

– Tidligere undersøkelser tyder på at dette ikke er riktig. Skal eldre som har et fysisk krevende arbeid kunne stå i arbeid, kreves det regelmessig trening for å bremse det naturlige fallet i fysisk yteevne som kommer med alderen, sier Jebens.

Resultatet av et forprosjekt bekrefter betydningen av trening. I en virksomhet ble det plukket ut 20 ansatte med høyest sykefravær. Disse gikk inn på et treningsprogram som varte i tre måneder hvor de trente 3×60 minutter i uka.

I treningsperioden hadde ingen i prosjektet fravær på grunn av muskelskjelettplager. Smerter i muskler, ledd, nakke, skulder, rygg, ben og armer ble redusert, og de ansatte følte seg både mykere og sterkere i kroppen.

Sykefraværet i undersøkelsesperioden var på 3,6 prosent, mens det i 2004 og 2005 var på 11–12 prosent. Etter undersøkelsen var sykefraværet 8,4 prosent.

Arbeidsevne
En person på 20 år har ofte en større arbeidskapasitet enn en person på 60 år, men kravene fra arbeidsgiver er gjerne de samme. Dette kan føre til at eldre arbeidstakere sliter seg ut.

Prosjektet vil gjennomføre laboratoriemålinger av maksimalt oksygenopptak og muskelstyrke, samt en feltstudie hvor man måler oksygenopptaket i ulike arbeidssituasjoner. Dette har ifølge STAMI aldri vært gjort tidligere.

Etter at kartleggingsfasen er gjennomført vil tiltak bli gjennomført. Tiltakene kan være av individuell art, som trening og arbeidsteknikker, eller tiltak rettet mot organisasjonen, som arbeidsmiljø, arbeidsplass og organisering.

Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) er et forskningsinstitutt, organisert under Arbeids- og inkluderingsdepartementet (AID). Instituttet har mer enn hundre ansatte som skaper, bruker og formidler kunnskap om arbeid og helse.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger