Publisert 10. mai 2006

Cubanske myndigheter har gitt klarsignal til at Norsk Hydro sammen med spanske og indiske partnere skal lete etter olje på dypt vann utenfot Cuba. Leteområdet karakteriseres som lovende.

NTB

Kontrakten blir undertegnet 23. mai i Havana mellom Cubas regjering og Norsk Hydro, spanske Repsol YPF og ONGC Videsh Ltd., utenlandsavdelingen til indiske ONGC.
Det er første gang Norsk Hydro engasjerer seg i cubansk farvann. Den cubanske tildelingen kommer halvannen måned etter at Hydro Gulf of Mexico ble tildelt 14 blokker i Mexico-gulfen.

Spennende
– Et spennende område, som vi nå skal utforske sammen med våre spanske og indiske partnere, sier informasjonsdirektør for internasjonal virksomhet i Hydro, Kama Holte Strand, til NTB.

Det er et drøyt år siden samarbeidsavtalen med Repsol og ONGC Videsh ble inngått. Hydro har sikret seg 30 prosent andel i området.
– Vi skal være med på seismiske undersøkelser og etter hvert foreta boringer på jakt etter lovende strukturer i området, sier Strand.

Muligheten for å finne olje i cubanske farvann, bare 120 kilometer fra USA, mens oljeprisen og etterspørselen fyker i været, har utløst en debatt i USA om hvorvidt amerikanske oljeselskaper ikke burde få lov å operere på Cuba. I dag holdes de unna av de amerikanske sanksjonene.

Neppe før 2008
Boringen begynner neppe før i 2008 fordi de høye prisene har ført til mer intens leting og mangel på dypvannsborerigger.

Repsol YPF fant olje av høy kvalitet i cubansk farvann i 2004, men ikke i drivverdige mengder. Det spanske selskapet skal gjennomføre seismiske studier i løpet av denne måneden.
Amerikanske myndigheter mener det kan være 4,6 millioner fat olje på feltet nord for Cuba, muligens så mye som 9,3 millioner fat.

Sanksjoner
I USA har senator Larry Craig, republikaner fra Idaho lagt fram forslag om å gjøre unntak fra sanksjonene for amerikanske oljeselskaper slik at de kan være med på oljeleting på Cuba. Han peker på at det energitørste Kina kan få tilgang på oljeressurser rett utenfor kysten av USA.

Men senatorer og kongressmedlemmer fra Florida, der flyktninger fra Cuba har stor makt, vil forsøke å hindre Cuba i å bore i nærheten av amerikansk farvann og straffe selskaper fra andre land som hjelper Cuba finne olje og gass.

Cuba på sin side ivrer for at amerikanske oljeselskaper slutter seg til motstanderne av boikotten som har vært på plass siden 1960-tallet, slik som amerikanske bønder som nyter godt av unntak som gjør at de kan selge mat til Cuba.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger