Publisert 8. november 2006

Petroleumstilsynet har gitt Hydro samtykke til leteboring i Barentshavet med Polar Pioneer. Bellona vil klage vedtaket inn for miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV).

NTB

Foto: Transocean

Området det er snakk om, ligger om lag 44 kilometer nord for Nordkapp og er en del av utvinningstillatelse 393 med Hydro som operatør og Eni Norge AS, BG Norge AS og Petoro AS som øvrige rettighetshavere.

Leteboringen er planlagt å starte i desember 2006 og vil vare i omtrent 40 dager. Ifølge reglene kan det bores i oljeførende lag mellom 1. september og 28. februar.

Vanndypet på stedet er 293 meter. Det vil bli benyttet en halvt nedsenkbar boreinnretningen med navnet «Polar Pioneer», driftet av Transocean Offshore i Stavanger.

– For nært land
Vedtaket fra Petroleumstilsynet medfører samtidig at Statens forurensningstilsyn har gitt Hydro utslippstillatelse i forbindelse med leteboringen.

Bellona påpeker at området ligger innenfor den 50-kilometersonen regjeringen selv har definert som særskilt sårbar og verdifull, og der ny petroleumsaktivitet ikke er tillatt. Bellona vil derfor klage saken inn for miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV).

– Vi er svært bekymret for hva som vil skje dersom man får en uhellsutslipp i dette området bare 34 timers drivtid fra land. Da oljeboring på denne blokken ble vurdert av de miljøfaglige etatene, uttalte de at dagens beredskap ikke kan sikre tilstrekkelig risikoreduksjon, sier Bellonas fagansvarlige for oljesaker, Unni Berge.

Berge viser til at den korte drivtiden til land ved en eventuell utblåsning var bakgrunnen for at både Statens forurensningstilsyn, Direktoratet for naturforvaltning og Norsk Polarinstitutt frarådet å tildele denne blokken i 19. konsesjonsrunde tidligere i år.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger