Publisert 14. mars 2007

Hydro bruker omlag 56 millioner kroner til å kjøpe en andel på 23 prosent i det amerikanske børsnoterte solenergiselskapet Ascent Solar Technologies.

Hydro skal samarbeide med
Ascent om å integrere sol-
celler i bygg. (Foto: Ascent)

Avtalen gir Hydro mulighet til å kjøpe seg opp med ytterligere 12 prosent i Ascent Solar, forutsatt at Ascents aksjonærer godkjenner avtalen.

Ifølge en melding fra Hydro har Ascent Solar Technologies utviklet en supertynn og fleksibel solcelleteknologi, hvor den lave vekten gjør at solcellene er enkle å transportere, installere og vedlikeholde. Dessuten har de fleksible solcellene et meget stort anvendelsespotensial i framtiden, sier Jørgen C. Arentz Rostrup, leder for Hydros markedsaktiviteter i forretningsområdet Olje & Energi.

Ascent Solar jobber med å integrere solceller i bygninger, og ifølge Rostrup ønsker Hydro å være med på å utvikle bygningstekniske løsninger sammen med det amerikanske selskapet.

Det aktive laget som konverterer sollys til strøm er i Ascent Solars solceller bare tre mikrometer, det vil si tre tusendels millimeter, mot over 200 mikrometer ved konvensjonelle solceller. Deres solceller kan bøyes, rulles og legges på krumme flater i tillegg til de vanlige bruksområdene for solceller.

Ascent skal i 2008 bygge et 1,5 megawatt (MW) pilotanlegg i Denver, Colorado. Etter planen skal det i 2010 stå klart til å starte storskalaproduksjon fra et anlegg på 25 MW.

Siden 1998 har markedet for konvensjonell solenergi vokst med omlag 40 prosent per år, mens markedet for tynnfilmteknologier ifølge Hydro vokser med over 70 prosent per år.

I fjor høst investerte Hydro 150 millioner kroner i selskapet Norsun, som planlegger en fabrikk for produksjon av monokrystallinske silisiumskiver til solceller i Årdal i Sogn og Fjordane. Ascent Solar blir dermed den andre investeringen Hydro gjør innenfor solenergi i løpet av et halvt år.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger