Hywind Tampen produserer – én turbin er satt i drift

Foto: Equinor
Publisert 14. november 2022

Den første turbinen i den flytende vindparken Hywind Tampen i Nordsjøen startet trømproduksjonen klokka 12.55 den 13. november. Strømmen ble levert til Gullfaks A-plattformen i Nordsjøen.

– Jeg er stolt av at vi nå har startet produksjonen på Hywind Tampen, Norges første og verdens største flytende vindpark. Dette er et unikt prosjekt, den første vindparken i verden som leverer strøm til olje- og gassinstallasjoner i drift, sier Geir Tungesvik, konserndirektør for Prosjekter, Boring og Anskaffelser i Equinor.

Hywind Tampen vindpark eies av partnerne i Gullfaks- og Snorre-feltene og det er ventet at vindparken skal forsyne om lag 35 prosent av det elektriske kraftbehovet på de to feltene. Det vil redusere CO2-utslippene fra feltene med om lag 200.000 tonn per år.

– Den norske andelen av prosjektet er på om lag 60 prosent. Det viser at vi, sammen med våre partnere og leverandører, er i ferd med å bygge ny norsk industri på skuldrene til olje- og gassnæringen med den kompetansen vi sammen har opparbeidet oss over mange tiår, sier Tungesvik.

Etter planen vil sju av elleve turbiner være i produksjon i løpet av året. De siste fire turbinene er sammenstilt i høst og installeres på feltet når været tillater det neste år. Allerede med sju turbiner vil Hywind Tampen være verdens største flytende vindpark på 60 MW.

Hywind Tampen sprekker med 1,48 mrd: – Problemer med stålplater og eksportkabel

Siste fra forsiden

+

Dom forbyr Altus Intervention å bruke verktøy: – Brudd på Welltec sitt patent

+

COSLPromoter skal avgrense Gnomoria-funnet for Wellesley

+

Northern Lights: – CO2-lagring er den enkleste delen av jobben

Får med seg japansk energigigant i GoliatVind

SubseaPartner sikrer storkontrakt i Nordsjøen

Fant 16 brudd på regelverket – pålegger COSL å rydde opp

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger