Publisert 4. februar 2000

I går demonstrerte pendlere på Melkøya mot ny arbeidstidsordningen, men Jan Egil Sørensen i PetroArctic mener arbeidstidsordningen stimulerer for dårlig til lokale ringvirkninger.

PENDLERKONFLIKT: Flere arbeidere
demonstrerte mot ny arbeidstidsordning på
Melkøya i går. (Foto: EILIV LEREN)

Demonstrantene var ifølge Sørensen pendlere som går i offshoreturnus, men som nå må jobbe vanlig dagtid på grunn av en konflikt mellom NHO og LO om offshoreturnusen. Selv mener Sørensen at offshoreturnusen demper de lokale ringvirkningene av petroleumsaktiviteten i nord.

– Petro Arctic har siden driftsstart på Hammerfest LNG-fabrikk jobbet for å få flere lokale og regionale leverandører til hovedkontraktørene Aibel og Bis slik at en etter hvert kunne unngå det store antall med pendlere. Dette var også intensjonen både fra StatoilHydro, Aibel og Bis da kontraktene ble utlyst og inngått. Leveransene i kontraktene for vedlikehold og modifikasjon og isolasjon, stillas og overflatebehandling skulle utføres med lokalt ansatte og lokale og regionale underleverandører. Dessverre har aktørene på Melkøya ikke stimulert til denne utviklingen, sier daglig leder Sørensen i en pressemelding.

Han peker på at det er en stor fordel for en lokal bedrift om de ansatte bor i regionen, og at StatoilHydro selv har lagt til rette for dette ved blant annet å ikke dekke pendlerkostnader for sine ansatte. Sørensen mener dog det er merkelig at selskapet ikke følger opp sine hovedkontraktører på samme måte.

– NHO og arbeidsgiverne i norsk petroleumsindustri ønsker ikke å være avhengig av en offshoreturnus for å gjennomføre vanlig drift ved prosessanlegg på land. Samfunn og næringsliv i distriktene er dessuten opptatt av lokale ringvirkninger og regional vekst når petroleumsindustrien utvikles i Norskehavet og Barentshavet. Det er derfor i alles interesse at oljeselskapene og leverandørindustrien legger best mulig til rette for lokal og regional involvering, og på den måten minimaliserer behovet for permanent pendling, sier Sørensen.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger