IEA: Ikke rom for noen nye oljefelt hvis klimamål skal nås

Foto: Øyvind Hagen, Equinor
NTB
Publisert 18. mai 2021

Ingen nye oljefelter trengs hvis oppvarmingen av kloden skal holdes under 1,5 grader, ifølge IEA. Norske miljøvernere krever full stans i oljeletingen.

Oljebehovet forsvinner også hvis verden skal nå målet om såkalt netto nullutslipp innen 2050, fastslår Det internasjonale energibyrået (IEA) i en ny rapport tirsdag. Heller ingen nye gassfelt eller kullgruver vil det være behov for.

Organisasjonen varsler at etterspørselen etter fossilt brennstoff kan falle kraftig. Målet om å håndtere klimaendringene og holde oppvarmingen under 1,5 grader beskrives som kanskje den største utfordringen menneskeheten noen gang har stått overfor.

Konklusjonen i rapporten står i kontrast til planene om mer oljeleting både i Norge og mange andre oljeproduserende land.

– Det trengs en gigantisk snuoperasjon i norsk energipolitikk, sier Greenpeace-leder Frode Pleym i en uttalelse.

Krever letestans

Pleym kaller publiseringen av rapporten en historisk dag som må endre norsk oljepolitikk. Han utfordrer partiene på Stortinget til å legge om politikken og avslutte letingen etter ny olje.

Også Bellona-grunnlegger Frederic Hauge mener kursen må legges helt om. Han hevder IEA-rapporten river i stykker argumentasjonsgrunnlaget for norsk oljepolitikk.

– Dette er en av de viktigste rapportene i energidebatten noensinne, sier Hauge til NTB.

Også SV og MDG mener tiden for leting etter mer olje er forbi. Det er klimapolitisk uansvarlig og økonomisk gambling hvis regjeringen lukker ørene for IEAs konklusjon, hever SV-leder Audun Lysbakken.

– Uaktuelt å legge om

Både NTB og NRK har forsøkt å få en kommentar til rapporten fra olje- og energiminister Tina Bru (H). NRK skriver at Bru ikke har ønsket å stille til intervju om saken.

I stedet har hennes statssekretær Tony Tiller (H) svart på regjeringens vegne.

– Det er uaktuelt å legge om oljepolitikken nå. Vi har et langsiktig perspektiv på det, og rapporten peker også på at det vil være et behov for olje og gass også i en framtid der vi har netto null utslipp, sier han til NRK.

Norge har mye fornybar energi og en stor satsing på elbiler, påpeker Tiller. Han mener Norge ligger i front i utviklingen som må til for å nå 1,5-gradersmålet.

IEAs analyser er tradisjonelt blitt mye brukt både av oljeselskaper og myndighetene i en rekke land, også Norge. Energibyrået er tidligere blitt kritisert for å være for opptatt av fossil energi og for å undervurdere fornybar energi.

Etterspørselen kan falle

I rapporten fra IEA beskrives et scenario som vil gi verden en sjanse til å holde den globale oppvarmingen under 1,5 grader.

Da må de globale CO2-utslippene kuttes drastisk. I så fall blir det et kraftig fall i etterspørselen etter fossilt brensel, fastslår IEA.

I en slik situasjon må olje- og gassprodusenter skifte fokus til eksisterende felt og reduksjon av utslipp knyttet til produksjonen.

Samtidig må produksjonen av fornybar energi økes dramatisk. I tillegg konkluderer IEA med at salg av biler med forbrenningsmotor må stanses i 2035.

Blir det et kraftig fall i etterspørselen etter olje og gass, vil også prisene falle kraftig, påpeker Frederic Hauge. Han frykter at Norge vil investere store summer i oljefelt som vil vise seg å bli ulønnsomme.

Siste fra forsiden

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

+

Ferdig med første del av borejobben på Maria Fase 2

+

Fant opptil 90 millioner fat i fjor – skal bore pilotbrønn for mulig utbygging

+

Har spuddet Brokk

Hanz er satt i produksjon

+

Rusten BOP sendt til land for overhaling

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger