IEA øker oljeetterspørselsanslaget

(Illustrasjon: Shutterstock)
Publisert 14. juni 2016

Anslaget for verdens oljeetterspørsel i 2016 heves med 110.000 fat per dag (b/d) til 96,07 millioner b/d, ifølge Det internasjonale energibyrået (IEA) sin månedsrapport for juni.

Oljeprisen har den siste tiden steget til årsbeste, og nådde over 52 dollar fatet tidlig i juni. Samtidig var mai den tredje måneden på rad med økning i gjennomsnittsprisene på terminkontrakter for Brent- og WTI-olje.

Etter tre år med lagerbygging på i snitt nær én million fat per dag, er det et enormt lageroverheng å ta bort. Dette vil trolig dempe utsiktene for en betydelig økning i oljeprisene, mener IEA, ifølge TDN Finans.

Balanse

Halvveis i 2016 er det samtidig klart at oljemarkedet har begynt å balanseres. IEA understreker i rapporten at dette delvis skyldes store tilbudsforstyrrelser, i hovedsak rundt Nigeria og Libya.

I tillegg er det ikke sikkert at den sterke starten på oljeetterspørselen i år kan bli opprettholdt, advarer byrået.

I tredje kvartal 2016 anslår IEA en nedgang i oljelagrene, mens i fjerde kvartal estimeres en liten oppgang i lagrene igjen.

IEA viser til at i begynnelsen av juni ga Opec noe klarhet til markedet ved å bestemme seg for ikke å gjeninnføre noen form for produksjonsstyring.

For planleggingsformål antar IEA kun en beskjeden vekst i produksjonen fra Opec-medlemsland.

Produksjonsanslag senkes

For 2016 anslås oljeproduksjonen i land utenfor Opec til 56,75 millioner fat per dag (b/d), ned 100.000 b/d fra anslaget i mai-rapporten.

Videre estimerer IEA at den globale oljeproduksjonen inkludert NGL i mai var på 95,36 millioner b/d, ned fra 96,12 millioner b/d måneden før.

Samlet produksjon fra land utenfor Opec er anslått til 55,92 millioner b/d i mai, ned fra 56,58 millioner b/d måneden før.

Opecs oljeproduksjon inkludert NGL anslås å ha falt til 39,44 millioner b/d i mai, fra 39,55 millioner b/d måneden før. Kartellets råoljeproduksjon utgjorde 32,61 millioner b/d i mai, ifølge IEA.

Høyere etterspørsel

Anslaget for verdens oljeetterspørsel i 2016 heves med 110.000 b/d til 96,07 millioner b/d.

Etterspørselsanslaget for andre kvartal oppjusteres med 180.000 b/d, tredje kvartal oppjusteres med 70.000 b/d, mens fjerde kvartal justeres opp med 60.000 b/d.

IEA anslår at oljeproduksjonen i land utenfor Opec vil bli på 56,99 millioner b/d i 2017, og anslår at verdens oljeetterspørsel til neste år blir 97,36 millioner b/d.

 

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger