Publisert 11. september 2008

Etterspørselen etter olje vil øke mindre i 2008 og 2009 enn forventet, særlig i den vestlige verden. Men prisen vil trolig holde seg på rundt 100 dollar fatet, sier IEA i en prognose.,NTB

Avdelingssjef David Fyfe orienterte torsdag høyere embetsverk i Olje- og energidepartementet og representanter for det norske oljemiljøet om Det internasjonale energibyrået IEAs vurderinger av energimarkedet på kort og mellomlang sikt.

Etterspørselen vil fortsatt øke både i år og neste år, men veksten er anslått redusert med 100.000 fat olje om dagen dette året og 140.000 fat om dagen i 2009. Dette skyldes i hovedsak det høye prisnivået og at OECD-landenes økonomier sliter i motbakke, sier Fyfe.
Det er dessuten registrert en viss omlegging av livsstilen i vestlige land, selv om dette foreløpig bare er en svak tendens.

Veksten i asiatiske land som Kina, India og Iran vil imidlertid ikke bli svekket, ettersom disse landene subsidierer bensin- og energipriser og dermed skjermer sine innbyggere. I India sørger staten for at bensinprisen er nede på 1 dollar literen, mens den i land som Sør-Korea, Japan og Singapore ligger godt under 2 dollar.

– I de subsidierte landene er etterspørselen robust, og det er her veksten vil komme, sier Fyfe.

Siste fra forsiden

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger