Publisert 10. oktober 2005

Et utslipp av hydraulikkolje fra boreriggen Eirik Raude i Barentshavet 12. april i år representerte ingen miljøfare. Det fastslår en gransknings-rapport fra Petroleumstilsynet og Statens forurensningstilsyn., NTB

Eirik Raude var i ferd med å bore letebrønnen Guovca da en hydraluikkslange sprang lekk og cirka 1.000 liter hydraulikkolje lekket ut i sjøen. Statoil stoppet boringen umiddelbart. Slangen ble skiftet ut og boringen ble gjenopptatt etter tre uker.

Statoil og riggoperatøren Ocean Rigg ble pålagt å gjennomføre tiltak for å hindre denne typen utslipp. De foretok også en egen gransking av uhellet. Også den konkluderte med at utslippet ikke hadde effekt på miljøet i havet.

– Rapporten fra myndighetene er i samsvar med våre egne vurderinger av årsaken til uhellet, og vi er glade for at den bekrefter at det ikke ble gjort noen miljøskade. Dette er også med på å underbygge bildet av at dette er de mest miljøvennlige boringene som er gjennomført på norsk sokkel, på tross av uhellsutslipp, sier Ørjan Birkeland, Statoils letesjef for Barentshavet.

Statsminister Kjell Magne Bondevik (KrF) sa etter uhellet at dette var noe regjeringen så meget alvorlig på.

– Det er som kjent meget strenge krav til oljeboringen i Barentshavet, og i utgangspunktet er det nullutslipp som gjelder, sa Bondevik i spørretimen i Stortinget dagen etter uhellet. (©NTB)

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger