Publisert 21. mars 2008

Finansforbundet, som organiserer 36.000 ansatte i finansnæringen, har fått medhold fra FNs internasjonale særorganisasjon for arbeidslivet – ILO – i klagen om at den norske regjeringen fratok bankansatte den reelle streikeretten i 2006.

NTB

6.000 forsikringsansatte hadde streiket i to uker våren 2006 da Finansforbundet varslet en opptrapping ved å ta ut 1.573 ansatte i Terra-bankene i streik. Finansnæringens

Arbeidsgiverforening (FA) svarte med å varsle lockout i alle bankene. Statsråd Bjarne Håkon Hansen (Ap) ba partene innstendig om å finne en løsning. Da dette ikke gikk, grep regjeringen inn med tvungen lønnsnemnd.

Brudd på konvensjoner
Uttalelsen fra ILO gir Finansforbundet rett i at regjeringen brøt internasjonale konvensjoner ved å bruke tvungen lønnsnemnd på arbeidskonflikten i 2006.

Forbundsleder Jorunn Berland i Finansforbundet er veldig glad for at de fikk medhold i klagen.
– Det bekrefter at Finansforbundet hadde rett, og er en seier for alle fagorganiserte i Norge. Regjeringens inngripen i arbeidskonflikten var utidig og uriktig. Jeg hadde aldri trodd at en rød-grønn regjering kunne frata næringen streikeretten, sier forbundsleder Jorunn Berland i Finansforbundet.

Forhandlingsrett
YS leder Tore Eugen Kvalheim ser uttalelsen fra ILO som en støtte til den reelle forhandlingsretten.
– Det kan se ut som om tvungen lønnsnemnd har blitt noe nær en akseptert måte å løse de fleste norske forhandlingskonflikter på, sier han.

– Når det ikke oppnås enighet rundt forhandlingsbordet og det oppstår en lovlig streik, kan arbeidsgiversiden bare sette seg tilbake og vente på at regjeringen griper inn med tvungen lønnsnemnd. Slik kan vi ikke ha det, sier Kvalheim.

Siste fra forsiden

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger