Publisert 26. mars 2007

Det internasjonale pengefondet (IMF) advarer regjeringen mot å bruke 4 prosent av oljefondet i 2008-budsjettet og viser til at handlingsregelen ble fastlagt under nedgangstidene i 2001.,NTB

En delegasjon fra IMF under ledelse av Robert Ford besøkte mandag Finansdepartementet og overrakte sin foreløpige rapport om norsk økonomi og norsk økonomisk politikk.

På alle vesentlige punkter gir IMF støtte til regjeringens politikk, men benytter anledningen til konsekvent å omtale bruken av oljepenger som statsbudsjettets underskudd og mer enn antyder at det er den finansielle formuen vi tærer på selv om bruken bare tilsvarer avkastningen.

Ford ga full støtte til handlingsregelen, men minnet om at oljeformuen som er plassert i utlandet nå er langt større enn noen kunne ane da handlingsregelen ble fastsatt til 4 prosent i 2001. Derfor mente han det var riktig å bruke mer enn 4 prosent i nedgangstidene rundt 2003 og tilsvarende riktig å bruke mindre enn 4 prosent i årets og neste års budsjett.

Han etterlyste skattekutt, og fikk en klar forsikring fra statssekretær Geir Axelsen (Ap) om at regjeringen ikke vil øke skattene utover 2004-nivå. Axelsen betegnet skatteprinsippet som et supplement til de pengepolitiske vedtakene i 2001 da den forrige Stoltenberg-regjeringen fastla handlingsregelen og påla sentralbanken å styre renten etter et inflasjonsmål på 2,5 prosent.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger