Publisert 28. juli 2005

Bedrifter i EU beholde og rekruttere flere modne arbeidstakere. Dette kan bli nødvendig for å opprettholde kompetansen, ifølge en rapport fra IBM.

Fram til 2030 vil nemlig befolkningen i yrkesaktiv alder falle med 21 millioner, skriver LO-nytt.

Bedriftene må innta en aktiv holdning for å takle de demografiske forandringene. Ellers risikerer de å få ødelagt konkurranseevnen ved å miste ekspertise og ved stadig høyere kostnader for å lære opp nytt personell”, advarer rapporten ”Human Capital Management Report” fra IBM, omtalt på nettstedet euobserver.com.

Ifølge rapporten vil antallet personer i aldersgruppen 50-64 år fram til år 2025 øke med 25 prosent i EU-landene, mens aldersgruppen 20-29 år vil minske med 20 prosent.

I følge rapporten må også en rekke myter, blant annet antakelsen om at unge arbeidstakere vil bli i bedriften. Sannheten er at unge mennesker er mye mer mobile enn før.

Langt fra mål
Ifølge rapporten er EU langt fra disse målsettingene som ble satt på et møte i Stockholm i 2001. Målsetting var da at minst 50 prosent i aldersgruppen 55-64 år skal være sysselsatt. Bare fem EU-land lever opp til målet; Sverige der 70 prosent av arbeidstakerne er i arbeid til 63 år, fulgt av Danmark, Storbritannia, Estland og Portugal. Slovakia og Polen har nådd kortest. Der er bare 25 prosent i den aktuelle aldersgruppen fortsatt i jobb ved fylte 57 år.

Siste fra forsiden

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Swarfix skal samle opp swarf for Equinor

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger