Publisert 18. desember 2006

– Vår umiddelbare reaksjon er i det vesentlige positiv, sier forbundsleder Leif Sande i Industri Energi.

Mandag ble det kjent at Styrene i Statoil og Hydro går inn for å slå sammen Statoil og olje- og gassvirksomheten i Hydro. Dette gjør selskapene til verdens klart største operatørselskap i offshoresektoren.

Forbundet er med sine 8.000 medlemmer i Statoil og Hydro det klart største fagforbundet i selskapene, og har flere krav i den videre fusjonsprosessen.

– Det er positivt at vi får et stort og sterkt selskap på norsk sokkel. Selskapet vil stå sterkere internasjonalt, og Statoil og Hydro slipper å slåss med hverandre, sier forbundsleder Sande til NTB.

Han er glad for at det ikke signaliseres oppsigelser i forbindelse med sammenslåingen.
– Vi er veldig glade for at selskapene har vært klare på at det ikke skal bli oppsigelser. I dag er situasjonen god for olje- og gassektoren i Norge, og slik håper vi det vil forbli, sier Sande.

– Sammenslåingen av de to selskapene vil bidra til forlenget produksjon på norsk sokkel både ved muligheter for økt teknologiutvikling og ved en samling av kompetansebasene i de to selskapene. Mulighetene for nye oppgaver internasjonalt vil også bli større ved at to de norske miljøer nå blir samlet i konkurransen om oppdrag. Det er også svært viktig at det nye selskapet har en statlig andel på over 60 %. Dette vil samlet sett gi staten bedre kontroll over sine aktive statlige investeringene i petroleumssektoren, sier fagforbundet Industri Energi (IE) i en pressemelding mandag.

Forbundet understreker viktigheten av at Hovedkontoret for det nye selskapet legges til Stavanger, og at synergieffekter skal tas ut ved intern omstilling og naturlig avgang og ikke gjennom oppsigelser.

IE har blant annet følgende krav i den videre prosessen:
1. Forpleining og vedlikeholdstjenester på sokkelen skal være ansatt i det nye selskapet, herunder ansatte tilknyttet Hydro Produksjon Partners (HPP).
2.. De tidligere selskapenes juridiske og moralske forpliktelser overfor landbasene må opprettholdes.
3. Det nye selskapet må ha klare forpliktelser til å opprettholde en mangfoldig leverandørindustri.

Aluminium
– Det er positivt at det signaliseres en storstilt satsing på Aluminium både i Norge og internasjonalt. Det er svært viktig for Industri Energi at pressverkene og valseverkene opprettholdes som en del av Norsk Hydro, og at kraftverkene i Norsk Hydro blir en del av aluminiumsvirksomheten, sier IE i meldingen.

– For Industri Energi er det viktig at alle ansatte som utfører vedlikeholdstjenester ved fabrikkstedene innen aluminium i regi av HPP ansettes på det enkelte fabrikksted.
Industri Energi krever også at Norsk Hydro må sørge for en norsk løsning ved salg av Automotiv, og at prosjektene K6 på Karmøy og prosjektene i Sogn – og Fjordane blir gjennomført.

Petrokjemi
Forbundet registrer også at det planlegges en børsintroduksjon av Polymers i løpet av første halvår.

– For Industri Energi er det svært viktig at Staten opprettholder en eierandel på minst 50% i selskapet etter børsintroduksjonen. Når Polymers skilles ut er det også viktig at den løsningen som velges omfatter Borealis og Noretyl med tanke en samling av det norske Petrokjemimiljøet. Ansatte som utfører vedlikeholdstjenester ved fabrikkstedene i regi av HPP må ansettes på det enkelte fabrikksted, sies det i meldingen.

Industri Energi er en sammenslutning av de tidligere forbundene NOPEF og Kjemisk, og er med sine 45.000 medlemmer et av LOs største forbund.

Siste fra forsiden

+

Bruker tre rigger til å bore 59 brønner på Yggdrasil

OneSubsea og Subsea 7 skal utvikle Wisting sammen med Equinor

+

Inngår ny avtale for Transocean Spitsbergen 

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger