Industri Energi krever uavhengig gransking

Publisert 30. januar 2013

– Det holder ikke at Statoil gransker seg selv, sier Leif Sande.,

I et brev til statsminister Jens Stoltenberg (Ap) krever Industri Energi at en uavhengig evaluering må skje etter modell av 22. juli-kommisjonen, og at vurderinger og anbefalinger blir gitt i en egen stortingsmelding. Dette skriver Aftenposten .

I brevet ber forbundsleder Leif Sande også om et snarlig møte med Stoltenberg. Videre skriver de at det er åpenbart at sikkerheten ikke har vært god nok.

– Hva som gikk galt vet vi ikke, og vi trenger en grundig og uavhengig gjennomgang av hvordan dette kunne skje, om beredskapen og regelverket for å beskytte ansatte er godt nok, skriver Sande i brevet som ble sendt tirsdag.

De ansattes representanter krever også at en kommisjon ser nærmere på hvordan norske myndigheter forholder seg til sikkerhets- og trusselvurderinger, og at en evaluering vil avdekke, ifølge Aftenposten:

Dette vil Industri Energi ha svar på:
– Hvordan norske myndigheter foretar vurderinger av sikkerhet og trusselbildet internasjonalt for norske ansatte i utlandet, spesielt i risikoområder.
– Hvordan trusselbildet kommuniseres mellom myndighetene og de ulike norske selskapene som opererer i utlandet.
– Hvilken ansvarsfordeling som gjøres før norske selskaper etablerer seg i utsatte områder.
– Hvordan tilbaketrekking vurderes når trusselbildet øker.

- Vi forutsetter at alle myndigheter og selskaper som er involvert vil granske seg selv. Men en uavhengig kommisjon vil sikre at vi på en mer tillitvekkende måte får vite hva som har skjedd og trekke lærdom av dette, sier Sande ifølge avisen.

Industri Energi skriver i brevet til Stoltenberg at de mener kommisjonen bør få ressurser og personell til å foreta en grundig og helhetlig gjennomgang av sikkerhetsvurderinger, beredskap og beskyttelse av sivilt ansatte ved anlegg i utlandet og i Norge.

- De må ha tilgang til alle relevante opplysninger, sier Sande.

Ifølge Aftenposten vil ikke regjeringen love uavhengig gransking.

Utenriksminister Espen Barth Eide (Ap) mener det blir feil å sammenligne terroraksjonen i In Aménas med 22. juli og Alexander Kielland-ulykken.

Barth Eide minner om at terroraksjonen skjedde på algerisk jord, og mener derfor det er Algeries myndigheter som har hovedansvaret både for sikkerheten og for oppfølgingen i etterkant, heter det i artikkelen.

- Statsministeren varslet i sin redegjørelse at vi skal ha en helhetlig, norsk evaluering. Statoil ønsker å ha sin gjennomgang, noe som er viktig. Men aller viktigst er det at Algerie har en grundig gjennomgang ettersom dette skjedde på deres ansvarsområde, sier Barth Eide.

Siste fra forsiden

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Aker Solutions sikrer milliardkontrakt på Mongstad

+

Kan bli stengt ned allerede i år

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger