Industri Energi saksøker Norsk olje og gass

(Illustrasjonsfoto: Shutterstock)
Publisert 7. juli 2016

Industri Energi reagerer på at Norsk olje og gass (NOG) i mekling onsdag kveld har inngått en avvikende avtale med Safe på oljeserviceområdet.

Les mer: Unngår streik på brønnservice

– Gårsdagens meklingsresultat er dårlig og ulovlig, sier forhandlingsleder på oljeserviceavtalen Ommund Stokka i Industri Energi.

– Vi godtar ikke meklingsresultatet mellom Norsk olje og gass og Safe, sier Stokka.

Han slår fast at meklingsresultatet er ulovlig.

Forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi. (Foto: Industri Energi)
Forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi. (Foto: Industri Energi)

– Norsk olje og gass har ikke lov til å inngå avvikende avtaler på oljeserviceområdet. Selv om oljeserviceavtalen er sagt opp er den i praksis gjeldende, på lik linje med at folk som jobber natt, fremdeles får utbetalt nattillegg i henhold til overenskomsten.

Sendte brev

– Tidlig i meklingen sendte vi formelt brev til Riksmekler og Norsk olje og gass med beskjed om at et eventuelt meklingsresultat ville være tariffstridig og dermed ulovlig, sier Stokka.

Ifølge Industri Energi kan Norsk olje og gass sin håndtering av denne saken få konsekvenser for forbundets samarbeidsvilje framover.

– Å inngå en avtale med et lite forbund med 630 medlemmer for å forsøke å presse fram en forpliktelse for 6.500 er ikke bare ulovlig, men utilbørlig, sier Stokka.

Industri Energi hadde torsdag morgen hastemøte med Landsorganisasjonen (LO), og er enig om å ta saken til Arbeidsretten.

– LO gir oss full støtte om å erklære meklingsresultatet mellom Norsk olje og gass og Safe som ulovlig. Vi saksøker derfor NHO og NOG, sier Ommund Stokka.

Varsler bred plassoppsigelse

Industri Energi varsler nå en bred plassoppsigelse på oljeserviceoverenskomsten og vil se bort fra Safes meklingsresultat.

– Etter at Norsk olje og gass natt til onsdag valgte å bryte med oss, vil vi fortsette hos Riksmekleren i Oslo, sier Stokka.

– Har ikke gjort noe ulovlig

– Vi har forholdt oss til spillereglene i arbeidslivet, sier kommunikasjonsansvarlig Kolbjørn Andreassen i Norsk olje og gass til Petro.no.

Han viser til forhandlingene som startet i begynnelsen av juni, med Safe som brøt mens Industri Energi utsatte forhandlingene.

Les mer: Brudd for brønnservice – utsetter oljeservice

Oppgjøret på brønnserviceavtalen med Safe gikk til mekling, hvor partene kom til enighet onsdag kveld. Industri Energi og Norsk olje og gass har ikke klart å komme til enighet.

– Vi har ikke gjort noe ulovlig. Vi har tilbudt begge den samme avtalen. Den som ble inngått med Safe i går var i tråd med frontfaget, avslutter Andreassen.

 

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger