Publisert 25. mai 2007

Regjeringen foreslo i sin kvoteproposisjon fredag at olje- og gassprodusenter på norsk sokkel selv må betale for sine utslipp mellom 2008 og 2012., NTB

I praksis betyr det utslipp på 12-13 millioner tonn årlig, mens Norges forpliktelser etter Kyoto-avtalen tilsvarer en årlig reduksjon i forhold til dagens situasjon på rundt 9 millioner tonn.

Legger man Jens Stoltenbergs klimaløfte på toppen, blir Norges samlede klimaforpliktelser likevel ikke stort større enn det virksomheten på sokkelen må påta seg. SSB har tidligere beregnet regjeringens klimaløfte til 14 millioner tonn årlig.

Odelstingsproposisjonen om det nye kvotesystemet vil bidra vesentlig til å redusere de samlede norske utslipp, men igjen er det virksomheten på sokkelen som gjør det enklere for Norge enn andre land å oppfylle Kyoto-avtalen.

Klimamelding senere
– Dagens proposisjon er viktig fordi den legger rammene for den del av norsk industri som omfattes av kvoteplikt, sier seniorrådgiver Per Stiansen i seksjon for klima og energi i Miljøverndepartementet.

Han opplyser til NTB at klimameldingen kommer senere i vår, men bekrefter samtidig at det nye kvoteregimet som avløser dagens ordning i seg selv innebærer at utslippene vil bli betydelig redusert ved hjelp av kvotesystemet.

Det er slutt på å dele ut vederlagsfrie kvoter, og all virksomhet på sokkelen må selv betale for sine utslipp. Grunnlaget for tildelingen i det nye kvotesystemet blir utslippene i perioden 1998-2001. All virksomhet som er startet etter den tid, må selv betale sine kvoter, slik all virksomhet på sokkelen også må.

Bedre enn EU
De store fordelene Norge har når Kyoto-avtalen kan oppfylles med kvotekjøp blir i noen grad nøytralisert ved at det nye systemet er vesentlig strengere enn EUs.

– Kvotesystemet vil omfatte om lag 40 prosent av de totale norske utslippene av klimagasser. I dag ligger utslippene på rundt 54 millioner tonn årlig mens de i 2010 er fremskredet til rundt 59,5 millioner tonn.

FN har omregnet våre forpliktelser fra prosent til faste størrelser. I Kyoto-perioden kan Norge slippe ut 251 millioner tonn og likevel oppfylle sine forpliktelser. Med Stoltenbergs klimaløfte skal utslippet i perioden minst ned i 230 millioner tonn.

Stiansen sier det først er i klimameldingen vi får skissert handlingsplaner for de enkelte sektorer.

Det er dette den politiske diskusjonen mest har dreid seg om så langt, men i en kommentar til dagens nye kvoteregime sier miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) at det nye systemet vil bli et godt klimapolitisk virkemiddel.

– Regjeringen har satt seg ambisiøse mål for den videre politikken på klimaområdet og bekrefter Norges posisjon som foregangsland, sier Bjørnøy.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger