Publisert 9. april 2008

De nordiske statsministrene ble ikke enige om en felles klimaplattform på sitt aller første møte i det nyopprettede globaliseringsforumet.,NTB

Regjeringssjefene ble konkret utfordret av arbeidsgruppene under forumet på Riksgränsen om å komme med en egen forpliktende klimauttalelse i forkant av klimatoppmøtet i København i desember neste år.

Men i fellesdeklarasjonen fra globaliseringsforumet lover statsministrene bare å «fordype det nordiske samarbeidet for på best mulig måte å ta initiativ til en internasjonal klimaavtale i 2009».

Næringslivet fronter
Generalsekretær Arild Hermstad i Fremtiden i våre hender sier seg skuffet over at det under møtet har vært for lite konkret snakk om klimautfordringene.

– Dette møtet viser at politikken ligger etter næringslivet. De nordiske næringsinteressene har dannet nettverket Nordic Climate Cluster. Det er skuffende at statsministrene ikke er klarere på at Norden står foran en kjempeutfordring i 2009. Får vi ingen avtale i København, blir det alenegang, sier Hermstad til NTB.

Ekspertpanel
Hermstad understreker at de nordiske landene i det minste burde etablere et vitenskapelig panel som kan gi råd i klimaspørsmål.

– Hver for seg blir de vitenskapelige miljøene i de enkelte land for små. Norden burde gått sammen om et slikt panel og ha en langsiktig visjon om å bli karbonnøytrale i løpet av 30-40 år. Et slikt panel kunne gått videre på utsagnet fra Vattenfall her på forumet om at det er mulig å opprette et karbonutslippsfritt elektrisitetsmarked i 2030, sier Hermstad.

Statsminister Jens Stoltenberg never Vattenfall-utsagnet blant de viktige ideene og forslagene som kom opp under det nordiske globaliseringsforumet. Han stiller seg bak sin danske kollega Anders Fogh Rasmussen som mener det er større nordisk kraft i å støtte opp om EUs klimaambisjoner. EU har forpliktet seg til å alene redusere sine utslipp med 20 prosent innen 2020, og med 30 prosent dersom en ny global avtale blir en realitet.

Tallfestede kutt
Stoltenberg er ikke enig i at de nordiske landene mangler en felles plattform, som etter Norges syn er det å ha tallfestede kutt.

– Vi har allerede en felles plattform med tak på tallfestede utslippsreduksjoner. Norge har sagt 30 prosent, de nordiske EU-medlemmene har sagt 20 prosent. Det avgjørende er at de nordiske landene nå jobber sammen for å få verdenssamfunnet til å underskrive tilsvarende forpliktelser, sier statsminister Jens Stoltenberg til NTB.

Han fastholder at nordiske toppmøter er nyttige og konkrete, også fordi Norden på disse møtene kan samordne seg foran viktige internasjonale forhandlinger.

– Møtene er også nyttige fordi vi kan hente inspirasjon og ideer til ting vi skal gjennomføre i våre egne land. Vi samordner oss også på det nordiske plan ved å fjerne grensehindre og sette i gang forskningssamarbeid, sier Stoltenberg.

Siste fra forsiden

+

Equinor positive til krav om erstatningskraft – hvis staten tar stor del av regningen

Havtil gransker brann på Statfjord A

Milliardene renner inn – men svakere resultat for Equinor

+

Vår plusser på borekampanjen med enda en letebrønn i Barentshavet

+

Aker BP fremskynder oppstart på Tyrving

+

Planlegger å bore inntil to Eirin-brønner i året

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger