Publisert 4. februar 2000

Uroen i finansmarkedet sender skjelvinger utover Europa, mens renten stiger og oljeprisen fortsetter å falle. Oilinfo har tatt pulsen på oljebransjen, og hørt hvordan de ser på krisen.

og Henrik Salthe

I september ble det rapportert om et mulig rekordår for norsk letevirksomhet. Så langt i år er det påbegynt 37 lete- og avgrensingsbrønner på norsk sokkel.

«Vi er et lite datterselskap av et stort
oljeselskap som tenker langsiktig og
som har vært gjennom svingninger
før. Leteaktiviten i Norge er viktig for
OMV slik at våre planer i Norge er
uberørt av finanskrisen. Noe som viser
det er at vi nettopp har inngått en
riggavtale for boring av nye letebrønner»

Andreas Finstad, finanssjef for OMV.
(Foto: OMV)

Nå har muligens medvinden i norsk oljebransje snudd. Tre måneder med finansuro, kraftig børsfall og en oljepris i fritt fall, burde kanskje være nok til å få flere selskaper til å sette kroken på døra.
Mangelen på amerikanske dollar har også ført til en høyere rente fra de norske bankene da det har blitt dyrere å skaffe seg penger. Dersom oljeselskapene skal skaffe kapital til eventuelle utbygginger eller omfattende boreprogrammer, kan det vise seg å være en langt dyrere affære enn før.

Oilinfo har snakket med noen av de største og minste oljeselskapene på norsk sokkel, om hvordan finansuroen har påvirket deres virksomhet.

– Vi følger nøye med
StatoilHydro har 50 milliarder kroner plassert i markedet, men har ikke panikk av den grunn.

– Ingen av våre utviklingsprosjekter blir spesielt berørt av dette. Vi er selvfølgelig eksponert for pengemarkedet, men vi har en veldig solid kontantstrøm. Det er ingen dramatikk rundt dette, men vi følger selvfølgelig nøye med, sier kommunikasjonsdirektør i StatoilHydro, Ola Morten Aanestad, til Oilinfo Weekend.

Heller ikke BP er urolige for sine prosjekter på norsk sokkel.

– Vi ser foreløpig ingen effekt fra finanskrisen på BPs prosjekter i Norge. Prosjektene er kommet såpass langt i prosessen, sier Jan Erik Geirmo, pressetalsmann for BP Norge.

Ingen fransk uro
Franskmennene i Total har ikke skrinlagt noen av sine prosjekter på norsk sokkel, på tross av at de følger nøye med på hva som skjer i finansmarkedet.

«Vi kan se at en del av de norske
selskapene som sitter på lisenser kan
få problemer. Det kan vi ha glede av.
Det vil bli større trykk på konsoliderings-
fronten for å møte finansielle
utfordringer, da flere av de norske
selskapene sitter med store
investeringsprogrammer og vil slite
med kapitalen.»

Einar Bandlien, daglig leder i Bridge Energy.
(Foto: BRIDGE ENERGY

– Total er jo en del av samfunnet på lik linje med deg og meg, men foreløpig har det ikke kommet dit at vi vet hva som blir konsekvensene om krisen går i den eller den retningen. Samtidig er vi jo samfunnsengasjerte som de fleste, og følger med, sier pressetalsmann hos Total, Dag Olaf Ringe, til Oilinfo Weekend.

Lite cash for oljemygger
Revus Energys aksjekurs har falt kraftig den siste tiden, men administrerende direktør Harald Vabø tror ikke finanskrisen kommer til å sette noen stopper for selskapets aktiviteter fremover.

– Aksjen vår har jo vært oppe i 95 kroner, og gått ned til 68 kroner. Vi hentet heldigvis ny egenkapital mens kursen lå på 88 kroner, og vi har behov for å hente egenkapital på kort sikt. Selvfølgelig er det uheldig at børskursen ligger for lavt i forhold til det som er verdien av selskapet, sier Vabø til Oilinfo Weekend.

Vabø forteller av Revus Energy har nok penger til å holde planene sine rundt utbygging og letevirksomhet i gang i to år, men at selskapet trenger kaptial hvis det for eksempel blir utbygging på Jordbær eller Luno.

– Vår mulighet til å kjøpe ting kontant er ikke tilstede nå. Vi kan ikke kjøpe andre selskaper, andeler i felt eller lignende. Men vi har styrt sånn at vi har litt å gå på. Vi passer alltid på å ha mer enn nok penger, ellers går man på trynet, sier Vabø.

Trenger inntjening og fleksibilitet
Norske Rocksource kan fortelle at de hadde en positiv kontantstrøm og nettoresultat fra andre kvartal, noe som gjør dem upåvirket fra finansuroen.

– For bransjen kan finansieringen av utbygging og leting bli vanskelig i tiden fremover. Selskaper uten produksjon eller en sterk balanse vil møte vanskelige tider. Vi kjøpte oss opp i et gammelt felt i Texas, hvor vi økte produksjonen til ca 2500 fat oljeekvivalenter per dag, og dette gir oss betydelig finansiell frihet, sier administrerende direktør i Rocksource, Trygve Pedersen, til Oilinfo Weekend.

Pedersen forklarer at Rocksource har en arbeidsmodell som fritar dem fra de store forpliktelsene, og gir dem muligheten til å selv styre boreprogrammet i USA.

– Selskaper som har påtatt seg store leteforpliktelser og som ikke har sikret finansiering av disse vil nok gå tøffere tider i møte, fastslår Pedersen.

Tross kollaps for flere amerikanske og europeiske storbanker, har de fleste oljeselskapene på norsk sokkel sikret økonomien i overskuelig fremtid. Det kan bli et problem å reise egenkapital dersom uroen fortsetter, og letefesten på norsk sokkel kan få en brå stopp. Men inntil videre sitter oljeaktørene på gjerdet med en god isklump i magen.

Denne saken er hentet fra Oilinfo Weekend . Oilinfo Weekend er vårt ukentlige, mailbaserte nyhetsbrev som oppsummerer ukens nyheter og bringer frem menneskene bak nyhetene i oljebransjen. I tillegg presenterer vi mat/vin stoff, offshore-været og golftips.

Her bestiller du abonnement på Oilinfo Weekend . Tjenesten er gratis!
Weekend-redaksjonen kan tipses på magnus@oilinfo.no

Siste fra forsiden

+

Enabler har spuddet Venus i Barentshavet

Forlenger kontrakten til Valaris Stavanger

+

Pressemeldingen fra departementet: – Et politisk veiskille for elektrifisering

Bygger ut Bestla for 6,3 milliarder

+

Terminerer kontrakten for Blackford Dolphin – sender riggen til India

Åtte selskaper har søkt om areal for CO2-lagring

Database

Energi24 Database gir enkelt og raskt oversikt og innsikt i kommende prosjekter på norsk sokkel.

Gå til Energi24 Database

Full oversikt over letebrønner

Full oversikt over rigger

Full oversikt over feltutbygginger